Economie16 aug '17 09:26Aangepast op 16 aug '17 23:35

Onverwacht positief nieuws, economie maakt groeispurt

Auteur: Jeroen Stans

Goed nieuws voor een nieuw kabinet. De economie trekt steviger aan dan verwacht, zo blijkt uit de nieuwste voorspellingen van het Centraal Planbureau. Dit jaar groeit de economie naar verwachting met 3,3 procent, voor volgend maar verwacht het CPB een groei van 2,5 procent.

Foto: ANP
Foto: ANP

De groei is onverwacht hoog, te danken aan twee dingen, denkt economie-commentator Rob Jansen: 'Op twee punten gaat het veel beter dan verwacht: we hebben met z'n allen veel meer uitgegeven dan de economen hadden verwacht en de export draait ook veel beter dan verwacht.' De raming die het CPB vandaag presenteert wordt door het demissionaire kabinet Rutte-II nog gebruikt om de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd nog bij te stellen. Voor de partijen die nu onderhandelen over een nieuwe coalitie zijn de ramingen ook goed nieuws.

Mooie cijfers, nu ook lagere lasten?

Nu het geld de komende jaren tegen de plinten klotst, lijkt er meer ruimte te ontstaan voor bijvoorbeeld een belastingverlaging. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben in hun verkiezingsprogramma gepleit voor lagere lasten. 

 

VVD-leider Rutte benadrukte vandaag nogmaals dat het vooral de middenklasse is geweest die de prijs heeft betaald van de crisis. Maar ondanks de mooie economische cijfers, houdt Rutte zich op de vlakte over de vraag of die middenklasse er nu ook meer geld bijkrijgt. 'Of dat lukt en in welke mate, dat zal de komende maanden moeten blijken.' Volgens Rutte gaat het ‘stap voor stap’ en moet er ondanks het goede nieuws voor worden gewaakt dat het geld te snel wordt uitgegeven.

En ook D66-leider Alexander Pechtold waakt voor teveel optimisme. Volgens hem is het 'heel belangrijk' dat er belastingverlaging komt. 'Ik geef gewoon aan dat deze mooie cijfers wel een keerzijde hebben voor de komende jaren. Want de overheidsfinanciën in totaal verdienen nog onze aandacht.'

Groei boven 3 procent

Toch houdt de overheid steeds meer geld over. Komt het begrotingsoverschot dit jaar uit op 0,6 procent, volgend jaar bedraagt het overschot 0,9 procent. Naast de economische groei, die voor het eerst sinds net uitbreken van de crisis boven de drie procent uitkomt, zal naar verwachting de werkloosheid ook sneller dalen. Volgend jaar zit nog 4,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk thuis, tegen 4,7 procent dit jaar.

Werkloosheid daalt

Op verzoek van informateur Zalm heeft het CPB ook een raming voor de middellange termijn opgesteld. Volgens de rekenmeesters zal de Nederlandse economie tussen 2018 en 2021 met gemiddeld 1,8 procent groeien. De werkloosheid zal na de ingezette daling licht toenemen tot 4.6 procent. Als het huidige kabinetsbeleid wordt voortgezet loopt de schatkist steeds voller, het begrotingsoverschot komt in 2021 uit op liefst 1,6 procent. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen