Economie22 aug '17 06:43Aangepast op 22 aug '17 08:01

Minister van Financiën inspecteert Amerikaanse goudkluis

Auteur: Jelle Maasbach

Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft een bezoek gebracht aan de enorme goudvoorraad van het land. Dat is vrij bijzonder, want Mnuchin is pas de derde minister die deze eer heeft.

Gary Cohn, Steve Mnuchin en Donald Trump. Foto: AFP
Gary Cohn, Steve Mnuchin en Donald Trump. Foto: AFP

Fort Knox huisvest de nationale goudvoorraad. Mnuchin, oud-Hollywoodproducer, maakte er van tevoren nog een grap over: 'Het zou net een film zijn: als we binnenlopen en al het goud is weg.' In totaal ligt er voor 200 miljard dollar aan goudstaven opgeslagen in de kluis.

Het bezoek van de minister is zeldzaam. In 1936 werd de kluis door toenmalig president Franklin Delano Roosevelt gebouwd en in al die jaren was er een handjevol ministers die een kijkje mochten nemen. 'We hebben voor ongeveer 200 miljard dollar aan goud opgeslagen. De laatste keer dat iemand het goud kwam bekijken, anders dan het Fort Knox-personeel, was in 1974. Toen waren Congresleden op bezoek. De laatste keer dat het goud geteld werd was in 1953.'

Of de minister de goudstaven heeft geteld, is niet duidelijk. Wel stelde hij iedereen gerust die dacht dat er misschien wat weg was. 'Blij dat het goud veilig is!', meldt Mnuchin op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen