Economie25 aug '17 06:10Aangepast op 25 aug '17 06:52

DNB overweegt uitbesteding bewaking datakluis

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandsche Bank overweegt zijn vertrouwelijke data voortaan niet meer zelf te beheren, maar dat beheer uit te besteden aan een externe partij. 

Dat zou betekenen dat ook gevoelige informatie van onder toezicht staande instellingen bij een externe partij wordt ondergebracht. Andere centrale banken houden dit soort gevoelige data bij voorkeur in eigen beheer. 'We zijn ons bewust van het confidentiële karakter van sommige data’, zegt een woordvoerder tegen het Financieele Dagblad. De woordvoerder bevestigt geruchten over een mogelijke uitbesteding.

Zo’n tweehonderd technici houden zich dagelijks bezig met het onderhoud en beveiliging van het IT-systeem van DNB, waarin onder meer de correspondentie met de commerciële banken, maar ook met de Europese Centrale Bank over monetair beleid, zijn opgeslagen. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor forensisch onderzoek in de kern van het financiële systeem. Deze taken zijn verankerd in de Wet financieel toezicht.

Volgens de woordvoerder kijkt DNB in eerste instantie naar het uitbesteden van zaken als het beheer van werkplekken, netwerkbeheer en het datacentrum. De bank worstelt met een ingewikkeld dilemma. Techniek schrijdt voort in een razend tempo. Wat vandaag nieuw is, kan morgen verouderd zijn. Het bijhouden van die ontwikkelingen is werk voor specialisten. Grote instellingen zoals DNB hebben het moeilijk in de strijd om technische talenten. Die werken liever voor gespecialiseerde organisaties, bijvoorbeeld in de internetbeveiliging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen