Economie25 aug '17 06:34

Verzet tegen overvallers: wees terughoudend

Auteur: BNR Webredactie

In hun buurt waren ze de held: drie mensen toonden zich deze week los van elkaar niet bang voor een overvaller. Ze verzetten zich, waardoor de overvaller er zonder buit vandoor ging. Toch vindt de politie terugvechten niet slim. Uit onderzoek blijkt dat verzet bij een overval meestal leidt tot een escalatie van geweld.

Ondanks alle adviezen zijn er toch mensen die weerstand bieden tegen een overval. Een overvaller in een Poolse winkel werd de zaak uitgejaagd door een uitsmijter die toevallig boodschappen deed, een 16-jarige jongen joeg twee overvallers weg door flink om zich heen te slaan en in Gemert kreeg een overvaller de schrik van zijn leven toen hij door de eigenaar van een snackbar met een stoel de deur uit werd gejaagd.

Accepteren

Die neiging om tóch in te grijpen komt volgens Mark van Dieren, oprichter en directeur van REACT Advies & Training, in eerste instantie voort uit een instinctieve reactie en frustratie, terwijl je eigenlijk rustig moet blijven. Zelf traint Van Dieren onder anderen juweliers, die na vele overvallen flink gefrustreerd kunnen raken: ze hebben veel geïnvesteerd in beveiliging en bij de derde of vierde keer dat ze beroofd worden ontstaat de onbedwingbare neiging om terug te vechten.

Gestresste dader

'Dat loopt ook weleens verkeerd af', zegt Van Dieren. 'Het gaat vaker fout.' Hij somt op: je loopt zelf een risico, net als eventuele omstanders. 'De stress bij een dader is natuurlijk heel groot. We hebben het over de beroemde 2 minuten, waarin een dader eigenlijk weer weg wil zijn. Op het moment dat het niet lukt, loopt het op en is hij tot zeer onverwachte dingen in staat.' Ook kun je te maken krijgen met represailles of mogelijke juridische vervolging.

Van Dieren raadt mensen aan de overvaller mee te geven wat hij wil, al voelt het onrechtvaardig. 'Dan is het een kwestie van meewerken en observeren: waar gaat hij heen vluchten, wat gaat hij doen? En op het moment dat hij weg is, dan zijn de goede acties natuurlijk: de politie bellen en een signalement doorgeven en kijken of je hem op die manier toch kunt pakken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen