Economie28 aug '17 06:34Aangepast op 28 aug '17 06:54

'Herstel eier-export valt nog tegen'

Auteur: BNR Webredactie

Sinds afgelopen week is de verkoop van eieren in de Nederlandse supermarkten weer op het normale niveau. Maar de export valt nog tegen, zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Na een periode van twee weken waarin eieren veel minder verkocht werden, lijkt de crisis nu voorbij, blijkt uit cijfers van het CBS over de omzet van eieren in supermarkten. Er werden afgelopen week zelfs 3 procent meer eieren verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee komt het niveau van de weekomzet weer uit rond het niveau van voor de ontdekking van fipronil in sommige eieren, meldt het CBS op basis van een analyse van nieuwe transactiedata van supermarkten, naar aanleiding van vragen uit de media.

'Daar zijn we erg blij mee', zegt De Haan. 'In het buitenland alleen nog niet. Dus voor ons als sector is de crisis nog niet voorbij, maar in Nederland is het vertrouwen gelukkig terug, lijkt het.'

Fipronil

Eind juli kwam aan het licht dat in sommige eieren de stof fipronil aanwezig was, waarna supermarkten een deel van de eieren uit de schappen haalden. Daarop daalde de totale verkoop van eieren tot 36 procent minder dan een jaar eerder in de eerste week van augustus. In de tweede week van augustus lag de omzet nog 12 procent lager dan vorig jaar en in de derde week was de omzet 3 procent hoger dan in dezelfde week van 2016.

Eierproducenten

Uit deze cijfers over de eieromzet in de detailhandel valt niet één op één af te leiden of en hoe het herstel verloopt bij de eierproducenten. De detailhandel betrekt ook eieren van andere, buitenlandse leveranciers. Het CBS heeft hier momenteel nog geen gegevens over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen