Economie30 aug '17 08:56Aangepast op 30 aug '17 10:54

ASR: premiestijging door klimaatverandering

Auteur: Marjan van den Berg

Als de klimaatverandering zo doorgaat, gaan op middellange termijn de premies mogelijk met 5 tot 10 procent op jaarbasis omhoog. Dat zegt de topman van verzekeraar ASR op BNR.

ANP
ANP

'Door de verandering van het klimaat zie je meer onvoorspelbaarheid in onze natuur', zegt ASR-topman Jos Baeten. 'De kans op grote schades door hagel of door storm neemt toe. Dat betekent dat we met elkaar óf iets aan het klimaat moeten doen, óf meer gaan betalen voor onze verzekering omdat er in de toekomst gewoon meer schade zal komen.'

Hij vervolgt: 'Op de middellange termijn mag je ervan uitgaan, als de klimaatverandering zo door blijft gaan, dat premies omhoog gaan.' Percentages zijn lastig te schatten, zegt hij. 'Maar ik zou niet verbaasd zijn als het 5 of 10 procent op jaarbasis verhoging op de middellange termijn moet zijn om alle schades door klimaatverandering te blijven dekken.'

Halfjaarcijfers

Baeten deed zijn uitspraken tijdens een interview over de halfjaarcijfers. ASR zag de resultaten in de eerste helft van het jaar aantrekken. De nettowinst kwam uit op 397 miljoen euro, een plus van 4 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Als gevolg van het rustige weer hoefden er relatief weinig schades te worden uitgekeerd.

Op solvabiliteit scoort ASR keurig: de zogenoemde Solvency II-ratio ligt op 194 procent; daarmee behoort ASR tot de meest stabiele verzekeraars.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen