Economie7 sep '17 07:35

Wat gaat Draghi doen?

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Met spanning kijken economen naar Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB). De vraag is namelijk of hij vandaag iets gaat loslaten over de rente en het afbouwen van zijn opkoopprogramma, of dat hij zich wederom stilhoudt.

Mario Draghi. Foto: HH/Imago Stock & People GmbH
Mario Draghi. Foto: HH/Imago Stock & People GmbH

Want dat was bij de vorige top in Jackson Hole wel het geval. ‘Het wordt wel een enorme cliffhanger als hij vandaag niet een beetje het idee geeft van waar het naar toe zal gaan’, reageert Bert Colijn, econoom bij ING. ‘Hij heeft na vandaag nog twee meetings over waarin hij kan aangegeven wat het ECB-beleid wat betreft het opkoopprogramma in 2017 gaat worden’, vervolgt hij.

Extreem voorzichtig

Maar toch zal hij wel weer extreem voorzichtig zijn vandaag, verwacht Colijn. ‘Want hij wil niet de indruk wekken dat hij heel snel een einde aan dat extreem ruime monetaire beleid gaat maken. Hij maakt zich zorgen dat de financiële markten te overspannen gaan reageren als hij bekend maakt dat hier een einde aan komt.’

Draghi heeft meerdere opties om het opkoopprogramma af te bouwen. ‘Dat kan allemaal verschillen, maar het lijkt er wel op dat ze wat flexibiliteit zoeken. Dat mocht het in 2017 ergens tegenvallen, bijvoorbeeld bij de verkiezingen in Italië, dan zouden ze graag nog weer wat stapjes omhoog doen. Wij denken dat ze kiezen voor een optie waarbij ze direct de helft van dat maandelijkse bedrag van zestig miljard afdoen, zodat ze met dertig miljard nog wat ruimte hebben om naar veertig te kunnen als het slecht gaat’, verwacht Colijn.

Gerelateerde artikelen