Economie7 sep '17 18:25Aangepast op 7 sep '17 18:55

Banken die betaalgegevens delen met derden: niet zonder risico

Auteur: Judie Jaspers

Banken zijn vanaf volgend jaar verplicht om je betaalgegevens en je saldo te delen met commerciële partijen, als die daarom vragen. Mits je daar als cliënt toestemming voor geeft. En daar zitten privacy-risico's aan, zegt Maurice Oostendorp, topman van de Volksbank.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Als we kijken naar de Europese verordening gegevensbescherming, dan vinden wij wel dat klanten bewust gemaakt moeten worden van het feit dat zij met het verstrekken van die gegevens aan een ander bepaalde risico’s kunnen lopen', zegt Oostendorp. De Volksbank, voorheen SNS, zal daar dan ook rekening mee houden in de manier waarop ze met de nieuwe regelgeving zullen omgaan.

Impliciete goedkeuring

Banken zijn verplicht zich aan de nieuwe regelgeving te houden. Dus als een klant goedkeuring geeft om die gegevens bij de bank op te vragen, dan moet die bank ze ook verstrekken. 'Maar we moeten voorkomen dat er impliciete goedkeuring sprake is', vindt Oostendorp. 'Er komt een soort schakelaar bij je betaalopdracht, die kun je aan- of uitzetten. Staat die schakelaar uit, dan kan het verzoek van een derde om die gegevens te verstrekken niet worden gehonoreerd voordat die klant bij ons die schakelaar naar ‘aan’ heeft omgezet.'

Wie zijn eigenlijk die derden die om betaalgegevens vragen? Oostendorp legt uit: 'Dat kan een adviseur van welk product dan ook zijn, die zegt bij de verkoop: als u dit product van mij afneemt, zou ik het prettig vinden als u mij toestaat meer gegevens over uw betaalrekening te mogen inzien. Om bijvoorbeeld vervolgens andere aanbiedingen te kunnen doen.' Dat kan een verzoek zijn dat meekomt bij een andere transactie dan waar het eigenlijk om gaat. Dat zou soms wat verstopt kunnen zijn. De gevolgen van die goedkeuring zijn dan dus niet altijd voldoende bekend.

Grenzen

De Europese verordening geeft wel aan dat bedrijven verplicht zijn om dat heel goed kenbaar te maken, maar er zal toch naar de grenzen gezocht worden, denkt Oostendorp. 'Wij trekken die verantwoordelijkheid als bank naar onszelf toe: we houden ons aan de wet. Maar wij zullen wel altijd zorgen dat de klant weet waar hij ja tegen zegt en we zullen er ook voor zorgen dat hij inzage heeft in de gegevens die wij verstrekken.'

Gerelateerde artikelen