
Google en Facebook hadden volgens het rapport in de periode 2013-2015 5,4 miljard euro meer belasting moeten betalen. Nederland zou zo'n 215 miljoen euro hebben misgelopen.
Volgens Europarlementariër Paul Tang, opsteller van het rapport, is er sprake van een 'gigantische mismatch' tussen de locatie van de klanten van beide bedrijven en de landen waar de ondernemingen belast worden.
Bijvoorbeeld: in 2015 boekte Google vrijwel zijn gehele EU-omzet - zo’n 25 miljard euro - in Ierland. En dat terwijl de Ierse markt piepklein is. Dat doet Google vanwege het gunstige belastingklimaat in Ierland.
Europees verband
Ook Nederland, dat toch een naam heeft als belastingparadijs, moet aan de bak, zegt Tang. 'De boodschap moet zijn dat je hier toch een probleem hebt met een rechtvaardige belastingheffing. Daar moet Nederland zich toch ook hard voor maken. Dat kan nu in Europees verband, dus ik zou tegen Nederland zeggen: grijp die kans, nu het in Europees verband gebeurt.'
Morgen begint een belangrijke top in Estland waar de EU-ministers van Financiën samenkomen om te praten over maatregelen die ervoor moeten zorgen dat internetgiganten als Facebook en Google 'eerlijk belasting gaan betalen'.
Plan Frankrijk
Frankrijk wil dat er regels komen die het voor elk land mogelijk moeten maken om de daar geboekte omzet zelf te kunnen belasten met een tarief tussen de 2 en 5 procent, ongeacht waar de omzet uiteindelijk in de boeken belandt.