De lunch regelen we buitenshuis
Thuis een boterham smeren voor onderweg of op het werk is een verschijnsel dat bezig lijkt uit te sterven: we kopen steeds vaker onze lunch in het station, pompstation of bedrijfsrestaurant.
Dat concluderen ABN Amro en bureau GfK na gezamenlijk consumentenonderzoek.
FoodService Instituut Nederland (FSIN) verwacht dat dit jaar bij tankshops, bedrijfsrestaurants en op het station de gezamenlijke omzet met gemiddeld drie procent stijgt naar 2,71 miljard euro. Maar er is meer groei te behalen, zeggen ABN Amro en GfK. Zij noteerden deze rapportcijfers: bezoekers beoordelen de frequentie van nieuwe producten in het bedrijfsrestaurant met rapportcijfer 6,4. Ook verwachten ze betere communicatie over de inhoud (calorieën, vet, etc.) van vers bereide producten. Dit beoordelen zij met een 6,3 in het bedrijfsrestaurant en 6,6 in de tankshops.
ABN Amro vindt dat een betere samenwerking met leveranciers nodig is voor een beter aanbod, maar ook bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van apps waarmee de bezoeker alvast iets kan bestellen of een aanbieding krijgt. 'Want snelle service, gemak en aantrekkelijke promoties vindt de bezoeker belangrijk', stelt de bank.
Niveau steeds hoger
Volgens Ewout Klok, voorzitter van de belangenvereniging Tankstation van de BETA en eigenaar van Tankstation Klok bij Hoogeveen, zijn ze hiermee al een eind op weg. 'Het is een relatief nieuwe omzetgroep die we zelf hebben gecreëerd.'
Ook het rapport stelt vast dat het bedrijfsrestaurant, maar ook pompstations en treinstations, zich ontwikkelen tot plaatsen waar mensen willen werken of vergaderen, of om een andere reden willen verblijven. Bij tankshops wordt niet alleen het aanbod van etenswaren steeds uitgebreider, ook zijn er steeds vaker wifi-verbindingen, schone wc’s en ruime parkeergelegenheid. Ook op treinstations is een almaar groeiend voedselaanbod. De aankopen worden geconsumeerd op het perron (36 procent), in de trein (34 procent ) of in een eet- of drinkgelegenheid op het station (18 procent).
Zelfs kok Pierre Wind ziet een grote verbetering in de afgelopen vijf jaar. 'Ze zijn goed bezig.'
'Daar kun je echt even zitten en zijn hele maaltijden te bestellen. Ook is het hier zo dat verder het land in, weg van drukke wegen, de kwaliteit nog niet beter is. En als je in de file staat, of hebt gestaan, dan is bij de meeste tankstations de keuken alweer gesloten.'