Economie12 okt '17 08:01Aangepast op 12 okt '17 11:49

Wijncrisis in Europa

Auteurs: Kay Rutten en Wesley Schouwenaars

De wijnoogst in Frankrijk was al dramatisch, in Spanje, Italië en andere Europese landen blijkt de oogst nu ook tegen te vallen. In de afgelopen vijftig jaar is er in Europa nog nooit zo weinig wijn geproduceerd als dit jaar.

(Foto ANP)

Volgens de in Brussel gevestigde agrarische koepelorganisatie voor wijnproducenten is er naar schatting zo'n veertien procent minder wijn geproduceerd dan vorig jaar. Deskundigen verwachten dat de prijzen van de wijn door de tegenvallende productie flink zullen stijgen.

Vorst en droogte

De tegenvallende resultaten zijn vooral te wijten aan het weer en de klimaatverandering. Afgelopen voorjaar kreeg Frankrijk te maken met strenge vorst, dat kan funest zijn voor de jonge druiven. Andere wijngaarden hadden dan weer te maken met extreme droogte, ook geen ideale omstandigheden voor de groei van druiven.

Flesje wijn wordt duurder

De slechte oogst gaat onvermijdelijk invloed hebben op de prijs van de wijn, zegt vinoloog Janna Rijpma. 'Dat gaan we merken. De goedkopere merken zullen wellicht een halve euro duurder worden. De kwaliteitswijnen misschien een paar euro. We geven gemiddeld zo'n drieënhalve euro uit, dus of we dat gaan accepteren vraag ik me af.'

Kwaliteit toegenomen

Een lichtpuntje in de wijnproductie is Portugal: daar is het aantal hectoliter wijn flink toegenomen. Deskundigen verwachten daarnaast dat ondanks de lage productie, de kwaliteit van de wijn beter is dan vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen