
Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 600 Nederlandse bestuurders, managers en medewerkers. Directieleden en senior managers bleken beduidend tevredener te zijn met hun werk en de organisatie dan medewerkers. De managers schatten het niveau van de eigen organisatie ook hoger in.
Losgezongen
De belangrijkste reden is volgens André de Waal, academisch directeur bij HPO, de relatief grote vrijheid die een manager heeft. 'We weten dat als je je eigen lot kan bepalen, je daardoor duidelijk tevredener bent met wat je doet.' Daarnaast, zegt hij, zijn eisen aan managers anders dan aan hun ondergeschikten. Managers vergeten volgens hem wat hun medewerkers doormaken. 'Ze zijn zelf ook allemaal wel medewerkers geweest, maar ergens in de loop der tijd zijn ze dat gewoon vergeten en daardoor een beetje losgezongen van die werkvloer.'
In het onderzoek beoordelen de respondenten de managementkwaliteit met een 6,6. De ‘organisatie-attractiviteit’ geven ze een 7,7. De score voor ‘werkbetrokkenheid’ is een 7,8 en voor ‘organisatiebetrokkenheid’ een 6,5. Dit betekent volgens de onderzoekers dat Nederlandse werknemers over het algemeen gelukkig zijn met het werk dat ze doen, maar niet echt met de organisatie waarin ze dat werk doen.
Er blijkt geen verschil te zijn in werkgeluk tussen mannen en vrouwen, wat voor sector het is (profit, non-profit of overheid), hoe groot de organisatie is, hoe lang de respondent ergens heeft gewerkt of hoe oud zij/hij is. Het enige verschil is te vinden bij functieniveau: de directie en senior managers zijn beduidend tevredener met hun werk en de organisatie.
Dialoog
De onderzoekers adviseren directieleden en managers om meer in dialoog te komen met alle organisatieniveaus. Communicatie vindt nu vaker plaats van boven naar beneden dan andersom, legt De Waal uit. 'Terwijl je ziet, ook in high-performance-organisaties, dat het vooral gaat om dialoog: met elkaar in gesprek zijn.' Regelmaat is daarbij belangrijk. 'Het gaat vooral om de structuur daarin. Want zo nu en dan eens even met elkaar praten helpt natuurlijk ook niet genoeg.'