Economie25 okt '17 06:28Aangepast op 12 mrt '18 14:50

'Azië haalt Europa in als toeristische trekpleister'

Auteur: Jelle Maasbach

Alle snelstgroeiende toeristische steden liggen in Azië en vijf uit de top-tien liggen in China. Onderzoekers verwachten dat het continent de komende jaren de huidige nummer 1 Europa in gaat halen.

Toerisme in Shanghai
Toerisme in Shanghai ( ANP / Robin Utrecht)

Voor de studie werd gekeken naar de 65 grootste steden wereldwijd en daaruit rolde het rapport van het World Travel and Tourism Council. De gehele top-tien ligt op het Aziatische continent en vooral China springt eruit.

Zo is de absolute groeimotor in de lijst Chongqing, een plaats in het zuidwesten van China. Dat kon een groei van 14 procent dit jaar overleggen, gevolgd door Guangzhou (13 procent) en de top drie werd afgesloten door Shanghai (12,8 procent meer toeristen).

Het zijn niet alleen buitenlanders die de Chinese top-drie bezoeken, een groot gedeelte bestaat uit binnenlands toerisme. Volgens het rapport is het aantal tripjes binnen eigen land 'huge' en de afgelopen 15 jaar toegenomen. Dat komt doordat de middenklasse spectaculair is gegroeid. In 2002 behoorde slechts 4 procent van de Chinese bevolking tot deze groep, inmiddels is dat meer dan 30 procent.

De populariteit van China en de rest van Azië (en dus de groeicijfers) zetten de volgende jaren door, aldus de onderzoekers. CEO Gloria Guevara van het World Travel and Tourism Council zegt dat Europa voorbij gestreefd gaat worden. 'De groei met dubbele cijfers is zeer indrukwekkend.'

Hieronder zijn de 10 snelstgroeiende steden van de wereld in kaart gebracht. Klik op een stad om te zien met hoeveel procent het toerisme gegroeid is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen