Economie30 okt '17 06:00Aangepast op 30 okt '17 13:33

So You Wanna Be The Next Fed Boss?

Auteur: Jelle Maasbach

Deze week wordt na lang speculeren bekend wie zich de nieuwe baas van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, mag noemen. Een nominatie die veel weg heeft van een Amerikaanse spelshow.

Big announcement next week! Together, we will MAKE AMERICA GREAT AGAIN! #USA

Een bericht gedeeld door President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) op

‘Mensen kijken gespannen uit naar mijn keuze voor de nieuwe Fed-president’, zegt president Trump in een video op Instagram. ‘Mijn besluit komt ergens deze week en hopelijk wordt het iemand die fantastisch werk doet. Ik heb een specifiek iemand in gedachte en mensen zullen onder de indruk zijn.’

Al maandenlang wordt er gespeculeerd over de nieuwe man of vrouw. Janet Yellen, nu nog aan het hoofd van de centrale bank, was afgeschreven door deskundigen. Zij en Trump kwamen eerder met elkaar in aanvaring, al leek het er even op dat de president haar een tweede termijn zou gunnen.

Cary Cohn, zijn economisch adviseur en voormalig nummer twee van Goldman Sachs, leek de grote favoriet, maar ook hij lijkt niet als grote winnaar uit de bus te komen. Naar verluidt kregen de twee ruzie: Cohn zou beledigd zijn over de manier waarop Trump over de rellen in Charlottesville sprak.

Nieuwszender CNBC zegt te weten welke naam uit de hoge hoed zal komen: Jerome ‘Jay’ Powell. Iemand die bekend is met de Fed, aangezien hij er al sinds 2012 werkt als gouverneur.

Met de bekendmaking komt een einde aan het gespeculeer over een van de meest machtige banen in de wereld. Het leverde Trump veel kritiek op: de lange onduidelijkheid ondermijnde de macht van de huidige baas en het zou wat weghebben van een economische variant van tv-programma The Bachelor.

De zoektocht zou ook nog zomaar een onverwachte winnaar kunnen opleveren. Trump vroeg eerder aan Lou Dobbs, een journalist van Fox, wie hij zou voordragen. ‘Ik hoor het graag, je mag het zeggen, ik wil dat graag van mensen die ik respecteer.’ Een bron dichtbij de president liet CNBC weten ‘niemand, ook niet Yellen’ uit te sluiten, want ‘hij wisselt per dag van mening’ over de keuze.

In de lente van volgend jaar loopt de eerste termijn van Yellen af. Aan haar opvolger (of mogelijk aan haarzelf) de taak om de immense balans van de Fed af te bouwen. De centrale bank heeft voor 4500 miljard dollar aan schuldpapier verzameld door de jaren heen en wil dat bedrag naar beneden krijgen. Ook zal de rente in stappen omhoog moeten, iets waar onder leiding van Yellen al aan begonnen is.

Gerelateerde artikelen