Economie26 okt '17 06:57Aangepast op 26 okt '17 11:04

Europese geldpers verder afgeremd

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de geldpers vanaf vandaag langzamer draaien. Beleggers wachten in spanning af met hoeveel miljard euro het opkoopprogramma wordt ingekrompen, terwijl consumenten hopen dat het sparen eindelijk weer wat gaat opleveren.

ECB-president Mario Draghi
ECB-president Mario Draghi (Foto AFP)

In december vorig jaar verlaagde ECB-president Mario Draghi het opkoopprogramma van 80 naar 60 miljard euro per jaar. Nu zal de geldkraan nog verder worden dichtgedraaid. 'De verwachting is dat dit bedrag verder wordt verlaagd naar 30 miljard euro', zegt Ivo Arnold, hoogleraar Monetaire Economie aan de Nyenrode Universiteit. 'Ze zullen het zo proberen te doen dat het de markt niet verstoort.' Hij is daarnaast vooral benieuwd of Draghi ook een einddatum voor het programma gaat aankondigen, of toch nog een slag om de arm houden.

Effect op de markt

Wat het effect op de markt gaat zijn hangt af van hoe lang de ECB erover gaat doen om het aankoopprogramma terug te schroeven. Als ze daar langer over doen dan zal het effect wel meevallen, verwacht Arnold. Wordt die periode korter, dan zien markten dat als een hele radicale afbouw en zal de schok groter zijn. 'De euro is een complicerende factor, als de euro te hard stijgt dan zal de inflatie nog verder zakken', stelt hij. Terwijl het hele programma juist is bedoelt om de inflatie te laten stijgen.

Effect op de consument

Arnold verwacht dat de consument voorlopig nog weinig gaat merken van een eventuele verlaging. 'Ik verwacht geen effect op de spaarrente, althans niet voor 2019.' De hypotheekrente zal op langere termijn wel iets omhoog gaan. 'Al is dat ook heel erg afhankelijk van hoe geleidelijk het programma wordt afgebouwd.'

Toekomstmuziek

Het doel is uiteindelijk terug naar de situatie van voor de crisis. 'Dan moet de balans van de ECB echt nog een stuk naar beneden', stelt Arnold. 'Nu gaat het alleen nog maar om de aankopen van de Europese Centrale Bank, wil je de balans aanpakken dan zijn we nog wel een aantal jaar verder.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen