Economie9 nov '17 11:51

'Rapport Raad van State meldt niets nieuws'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het voortbestaan van de euro is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Dat stelt de Raad van State in een recent rapport. De Raad zegt dat economieën naar elkaar toe moeten groeien en dat één munt voor Nederland en Duitsland daarbij logisch is.

(ANP.)

Eén munt voor Noord- en Zuid-Europa werkt volgens de Raad niet, omdat de economieën teveel van elkaar verschillen. Om de monetaire unie te versterken, worden een aantal voorstellen gedaan: alle banken in de eurozone moeten onder hetzelfde toezicht- en garantiestelsel vallen en de democratische controle moet groter worden. Als landen hun begroting niet op orde hebben, wordt er namelijk nooit gestraft. Een aparte toezichthouder moet daar nu wel voor gaan zorgen.

Eurobonds

Verder zegt de Raad van State dat het voor Nederland minder voor de hand ligt om het delen van risico's verder uit te breiden. Dat kan in de vorm van een Europese begroting of eurobonds, zolang er grote structurele verschillen tussen landen zijn. Hierbij zou Nederland niet meer zelf geld lenen om de staatsschuld te financieren, maar doen de eurolanden dat gezamenlijk. 'Dit wisten we twintig jaar geleden ook al', reageert econoom en hoogleraar Jaap Koelewijn op het rapport.

'Frankrijk kan al een aantal jaar vrolijk de budgetnorm overschrijden. Ze kijken de rest van Europa vervolgens heel vriendelijk aan van 'pak ons alsjeblieft niet aan want dan hebben we nog meer binnenlandse problemen'. Griekenland hadden we eigenlijk failliet moeten laten gaan. Er zijn iedere keer goede voornemens, maar als het puntje bij paaltje komt gebeurt het niet.'

Moeten naar Amerikaanse situatie

Koelewijn pleit voor een zelfde soort model als in de Verenigde Staten. 'Daar heb je dollar met vijftig staten die onder een federale overheid valt. Dat wij in Nederland niet weten wat het tekort is van Californië of New York, komt omdat het allemaal in één pot zit. Dat moeten wij in Europa ook doen, alleen dat willen we niet. De Duitsers en Nederlanders verreken het om voor de Italianen en de Spanjaarden op te draaien, maar dat moeten we wel gaan doen', aldus Koelewijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen