Economie13 nov '17 06:24Aangepast op 13 nov '17 13:13

Superrijken VS: geen belastingverlaging

Auteur: Jelle Maasbach

Meer dan 400 Amerikaanse miljonairs en miljardairs doen een opvallende oproep: ze willen niet dat de Amerikaanse belastingtarieven naar beneden gaan.

(AFP)

Het moet het huzarenstukje worden van de regering Trump: de hervormingen van het belastingstelsel. Belangrijkste punt daarbij is dat de belastingtarieven naar beneden gaan. Dat levert de nodige kritiek op: de rijken zouden nog rijker worden.

Dat vindt een gedeelte van de superrijken ook en meer dan 400 van hen hebben een petitie getekend. De groep, Responsible Wealth members, probeert de politici op andere gedachten te brengen en wil niet dat ze minder belasting hoeven af te dragen. Onder hen miljardair George Soros, de oprichters van Ben & Jerry's (Ben Cohen en Jerry Greenfield) en filantroop Steven Rockefeller.

'Wij verzoeken u dringend om u te verzetten tegen wetgeving die de ongelijkheid verder verergert', aldus de brief. De vermogende Amerikanen zijn bang dat een vermindering van belastinginkomsten uiteindelijk de armen raakt. 'We zijn zeer bezorgd dat inkomstenvermindering zou leiden tot grote bezuinigingen op essentiële diensten zoals onderwijs, Medicare en Medicaid.'

Ook vanuit het bedrijfsleven is er steun voor het protest. Bob Crandall, voormalig topman van American Airlines, heeft de brief eveneens ondertekend. 'Ik denk dat een belastingverlaging absurd is. Republikeinen zeggen dat we het ons niet kunnen veroorloven om geld uit te geven, maar we kunnen het ons wel veroorloven om rijke mensen een enorm belastingvoordeel te geven.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen