Economie15 nov '17 06:15Aangepast op 15 nov '17 07:26

Nog nooit hadden de Belgen zoveel schulden

Auteur: Jelle Maasbach

De Belgische schuldenberg is op een record uitgekomen. Alleen in Griekenland en Portugal maken overheden, bedrijven en consumenten meer schulden.

( ANP)

Zakenblad De Tijd meldt dat de totale schuld (overheid en privésector) is gestegen naar 296 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee hebben de Belgen een twijfelachtige eer: alleen Griekenland en Portugal hebben een hogere schuld. Andere landen zijn belastingparadijzen als Cyprus, Luxemburg en Ierland. Zij trekken veel buitenlandse ondernemingen aan, waardoor de schuld in verhouding tot het bbp erg hoog is.

Huizenmarkt

De afgelopen jaren staken veel Belgen zich in de schulden om een huis te kopen. De woningen werden, net als in Nederland, flink duurder. Net als hier zijn de regels nu aangescherpt en moeten huizenkopers meer eigen geld meebrengen.

De Europese Commissie was eerder al kritisch op de schulden van de Zuiderburen. Bedrijven en gezinnen (de privésector) hebben gezamenlijk een schuld van 190 procent van het bbp, veel meer dan de 133 procent die de Commissie als maximum aanhoudt. ‘Een overdreven hoge schuld van de privésector houdt grote risico’s in voor de economische groei en financiële stabiliteit’, aldus Brussel.

Netto vermogen wel goed

Er zijn zorgen onder economen, maar de schuldenberg wordt ook gerelativeerd. ING-econoom Philippe Ledent benadrukt bij De Tijd dat tegenover de schulden nog meer bezittingen staan. 'De nettovermogenspositie is het belangrijkst. Daar scoort België zeer goed, omdat de activa van de gezinnen - het spaargeld en de beleggingen - veel groter zijn dan de schulden.' Het zogenaamde netto financieel vermogen is volgens de econoom alleen in Nederland en Duitsland hoger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen