Economie17 nov '17 09:11

Winstwaarschuwing voor mkb-bedrijven

Auteurs: BNR Webredactie en Judith Laanen

De economische groei in ons land is te danken aan een te klein aantal mkb-bedrijven. Stilvallen dreigt, waarschuwt het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. 90 procent van de bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf groeit momenteel niet of nauwelijks.

Winkelstraat in Leeuwarden.
Winkelstraat in Leeuwarden. ( Foto ANP)

In het rapport 'Staat van het MKB' noemt het comité het midden- en kleinbedrijf als dé banenmotor van Nederland. 72 procent van de banen zitten bij mkb-bedrijven, een groot deel van de banengroei zit ook in deze sector. Maar wat blijkt: slechts 2,5 procent van het mkb neemt een groot deel van die groei voor hun rekening. Bij 90 procent is nauwelijks groei in werkgelegenheid te zien.

Omzet groeit nauwelijks

Volgens het rapport komt dat omdat de omzet bij die 90 procent nauwelijks groeit. 20 procent van de bedrijven heeft namelijk een aanzienlijk hogere productiviteit dan de rest, die dus achterblijft.

Nieuwe ontwikkelingen

De samenstellers van het onderzoek waarschuwen daarom voor mkb-bedrijven die niet meegroeien, die zijn wellicht niet in staat mee te gaan met allerlei nieuwe ontwikkelingen zoals digitalisering, automatisering en verduurzaming. Op termijn zullen veel bedrijven anders moeten gaan werken en krapte op de arbeidsmarkt kan op termijn ook voor problemen gaan zorgen.

Gebrek aan goede mensen

De spanning zit onder meer in de krapte op de arbeidsmarkt, zegt Harold Goddijn van het comité. 'De bedrijven díe groeien, die zeggen dat ze nog wel harder zouden kunnen als ze maar aan goeie mensen konden komen. Aan de ene kant hebben we nog een grote reserve aan arbeidspotentieel, heel veel zzp'ers, heel veel mensen die op zoek zijn naar een baan en aan de andere kant is dat lastig in te vullen. Die aanpassing tussen vraag en aanbod gaat nog niet snel genoeg.'

Zelf aan de bak

Ondernemers moeten ook zelf aan de bak, zegt Goddijn. 'Ze moeten jonge mensen opleiden en andere mensen omscholen, zodat ze wel geschikt zijn voor die nieuwe baan. Dat gaat niet vanzelf, daar kan je niet op wachten. Ondernemers moeten daar, denk ik, zelf ook een belangrijke rol in gaan spelen en daaraan gaan trekken.'

FiscFree

Een bedrijf dat wél snel groeit, is FiscFree, dat secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Het bedrijf won onlangs een Zilveren Gazelle: ze waren de op een na snelste groeier van de middelgrote bedrijven in de regio Noord. Het geheim van de groei zit volgens directeur Bob Dijksma in het werkzaam zijn binnen een niche, zodat er niet veel concurrentie is. Het bedrijf focust daarnaast op dingen die ze goed doen en probeert daar steeds beter in te worden.

Nieuwe werkgevers

En het bedrijf weet de groei vast te houden, vertelt Dijksma. 'Op het moment dat wij onze dienstverlening op een heel hoog niveau houden en we zorgen er ook voor dat er ieder jaar weer nieuwe werkgevers worden toegevoegd die dit ook interessant vinden en gaan doen, ja, dan lukt het ons om jaar op jaar te groeien'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen