Economie28 nov '17 11:39

Damen duikt in defensie

Auteur: Jan Ad Adolfsen

Het mag dan beter gaan met de economie, in de offshore-sector is het nog steeds crisis. Reden voor Damen Shipyards om op zoek te gaan naar nieuwe groeimarkten. Om te beginnen defensie.

( ANP)

Dat de sector nog achterblijft, heeft ermee te maken dat de scheepsbouw niet heel erg afhankelijk is van de Nederlandse, en eigenlijk ook niet van de Europese economie, zegt René Berkvens , CEO van Damen Shipyards. Een ander probleem is, of liever gezegd, was de lage olieprijs. 'De val van de olieprijs een paar jaar geleden heeft de investeringen van oliemaatschappijen en het zoeken naar olie verminderd. Dat heeft minder investeringen tot gevolg gehad en daarmee minder vraag naar nieuwe schepen en ook minder reparatie van bestaande'.

Toekomst

De orderportefeuille van Damen heeft dan ook wat vermindering laten zien over de afgelopen twee jaar, maar Berkvens is optimistisch over de toekomst. 'We denken dat we de bodem wel gezien hebben en dat we er langzaam uit gaan kruipen. Wel zijn de prijzen nog steeds slecht door grote concurrentie.' Op dit moment staat er voor ruim 2 miljard euro in de orderportefeuille, net onder het oude niveau van 2,75 miljard.

Niet bang

Om verder te stijgen wordt er nu dus vol ingezet op defensie: mijnenjagers, onderzeeboten en fregatten staan op de nominatie om vervangen te worden. De order is nog niet binnen, maar Bervkens is niet bang dat hij een te grote gok neemt: 'Sinds de overname van De Schelde in Vlissingen is met name Shipyards Groep eigenlijk al meer dan 18 jaar actief in marinebouw'.

Miljarden

Met de vervanging van de fregatten, onderzeeboten en mijnenbestrijders zijn miljarden gemoeid, uitgespreid over een periode van 10 tot 15 jaar, zegt Bervkens. En het levert natuurlijk banen op: 'Je praat daar echt over duizenden manjaren, en dat niet alleen tijdens de bouw, maar ook voor het onderhoud dat daarna komt'. In het regeerakkoord staat dat er 1,5 miljard euro extra per jaar wordt uitgetrokken voor defensie. Berkvens denkt dat defensie daarmee de minimale investeringen die het wil doen in het vervangen van materieel ook echt kan doen, onder andere voor de marine.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen