Economie30 nov '17 05:46Aangepast op 30 nov '17 06:12

Klaas Knot wil dat Draghi stopt met geld uitgeven

Auteur: Jelle Maasbach

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, wil dat de Europese Centrale Bank stopt met het opkoopprogramma.

Klaas Knot
Klaas Knot (ANP)

Na september volgend jaar moet de ECB stoppen met het opkopen van schuldpapier, zei Knot gisteren tijdens een toespraak in Londen. De economie van de eurozone groeit weer en er is geen risico op deflatie, zo meent de president van DNB. De inflatie mag dan wel niet rond de 2 procent liggen, dat ziet Knot niet als probleem. Dat gebeurt dan wel op een 'middellange termijn die verder weg ligt dan veel van ons gewend zijn'.

DNB ziet liever dat het opkoopprogramma wordt ingewisseld voor een ander beleid. 'Geduld en vertrouwen zouden de suggesties van beleid met een open einde moeten vervangen in onze communicatie', aldus Knot. Met zijn oproep sluit hij zich aan bij zijn Duitse collega. Bundesbank-president Jens Weidmann riep eerder al op te stoppen met het opkoopprogramma.

De termijn van volgend jaar september is niet toevallig gekozen door Knot, dit huidige (afgebouwde) programma loopt tot eind september volgend jaar. De ECB koopt van januari tot dan voor 30 miljard euro per maand aan schuldpapier op. Dat is een halvering van wat de centrale bank nu opkoopt. In 2015 begon de ECB zelfs met een maandelijks bedrag van 80 miljard euro.

Gerelateerde artikelen