Economie8 dec '17 18:55

Nederland op zwarte lijst van belastingparadijzen

Auteur: Eline Klaver

Europa moet zijn eigen belastingparadijzen gaan benoemen. Dat wil PvdA-Europarlementariër Paul Tang. Landen als Ierland, Malta, Luxemburg en ook Nederland horen op deze zwarte lijst. Volgens Tang is het hoog tijd dat duistere praktijken aan het licht komen.

( ANP Lex van Lieshout)

De lijst met beruchte belastingparadijzen is afgelopen week door de EU-lidstaten vastgesteld. Maar Europese landen komen hier niet op voor. Onterecht, vindt Tang. 'Landen als Ierland, Malta, Ierland en ook Nederland spelen het spel als moderne piraten die andere landen hinderen en daar de schatkist plunderen,' zegt hij. Volgens hem is het hoog tijd dat we licht schijnen op alle duistere praktijken en ook ons eigen land durven benoemen.

Een politieke blokkade is er volgens Tang de reden van dat er geen Europese landen worden genoemd in de lijst. 'Het is in Europa niet gebruikelijk dat je elkaar de maat neemt. Dat is een politiek gegeven en ik vind dat dat veranderd moet worden.' Tang ziet dit voorstel niet als verraad. 'Ik denk dat Nederland zichzelf verraadt als het imago is: tulpen, klompen en kaas. Wij denken vaak dat we het beste jongetje van de klas zijn, dat is vaak ook zo. Maar op dit gebied zeker niet.' Het wordt volgens hem hoog tijd dat Nederland naar zichzelf gaat kijken.

Volgende week wordt het voorstel van Tang ingediend tijdens de plenaire vergadering van het Europese Parlement over de Panama Papers. Dit voorstel moet ervoor zorgen dat men binnen de Europese Unie elkaar gaan aanspreken op slecht gedrag. Volgens hem zullen de meningen ongetwijfeld verdeeld zijn, maar hij ziet zijn kansen. 'Ik denk dat er veel parlementariërs zijn, vooral uit de grote landen, die schoon genoeg hebben van de rol die Nederland heeft in het belasting ontwijken.'

Tang vindt dat Nederland twee dingen moet gaan doen. 'Ten eerste: transparant zijn over wat Nederland doet. Laat maar zien wat de opstelling is van Nederland, ook in de achterkamers.' Daarnaast vindt hij dat Nederland moet meewerken aan een Europees initiatief om belastingontduiking aan te pakken. Op deze manier kan er volgens hem echt een eind gemaakt worden aan de belastingontwijking.

De gevolgen voor Nederland zullen minimaal zijn, volgens Tang. 'Enkele belastingadviseurs raken hun baan kwijt, dat is uitstekend.' Verder zijn aandeelhouders en de mensen die gebruik maken van de sluiproutes alleen degenen die hier nadeel van ondervinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen