Economie12 dec '17 07:01Aangepast op 12 dec '17 08:28

Dit heeft een dagje code rood ons gekost

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Een wit deken viel gisteren over Nederland, met als gevolg dat een filerecord werd gebroken. Zo'n dag kan 0,2 tot 0,3 procent economische groei schelen in het kwartaal.

( ANP)

Dat berekende CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. 'Als je in een kwartaal een hele dag minder hebt, dat gebeurt bijvoorbeeld ook als kerst doordeweeks valt, Dan heb je bijna een hele werkdag minder. Voor het hele bbp scheelt dit 0,2 tot 0,3 procent op de groei.' Maar bij deze berekening moet er helemaal niks gebeuren en dat was gisteren natuurlijk niet het geval. Er werd wel degelijk gewerkt.

35 miljoen euro

Zo'n dag waarop alles stil ligt kost volgens de Stichting Economisch Onderzoek 350 miljoen euro. Maar gisteren draaide de economie gewoon door, zegt Arjan Heyma van de stichting. 'De meeste fabrieken draaiden gewoon door en de meeste mensen blijven ergens wel aan het werk. Het is wat vertraging en wat verloren uren.' Heyma gokt dat een dag als gisteren ongeveer tien procent heeft gekost van een dag waarop alles volledig stil ligt, dus ongeveer 35 miljoen euro.

Toch zijn we de sneeuw ook een bedankje verschuldigd. Het levert namelijk ook wat op. 'Bijvoorbeeld extra gasopbrengsten en al die blikschade die moet worden gerepareerd. Dat zorgt op termijn weer voor extra productie', zegt Heyma. Die opbrengsten kunnen echter niet op tegen het verlies van een dagje zware sneeuwval.

Noorwegen lacht ons uit

De economie is dus ontwricht, een dagje code rood kost ons miljoenen euro's. In Noorwegen lachen ze er om, zegt Peter Maassen, hoogleraar aan de Universiteit in Oslo: 'Iedere winter is het weer een beetje meewarig naar het zuiden kijken. In Noorwegen zeggen ze: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren.”

Zo viel er gisteren Alesund onverwachts veertig centimeter sneeuw. 'Dat leidde niet tot paniek of stilstand, maar er moest gewacht worden tot de sneeuwruimer komt en rijd daar achteraan naar je werk.' Waar in Nederland zout over de wegen wordt gestrooid, strooien de Noren steentjes. 'Die worden in het voorjaar, als de sneeuw weg is, weer opgeruimd.'

Ook vandaag hinder

Het verkeer heeft overigens vandaag ook veel hinder van de sneeuwval van de afgelopen dagen. Hoewel de meeste snelwegen zijn schoongeveegd, zijn sommige wegen nog steeds glad:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen