Economie13 dec '17 11:27Aangepast op 13 dec '17 12:58

Zuid-Korea overweegt bitcoinbelasting, wie volgt?

Auteur: Jelle Maasbach

De regering van Zuid-Korea maakt zich grote zorgen over het aantal mensen in het land dat bitcoins koopt en komt met speciale belastingplannen. Krijgen we dat ook in Nederland?

( ANP XTRA)

Toezichthouders worden gek van de hype. De Australische centrale bank sprak vandaag van een speculatieve manie en in Nieuw Zeeland hadden de centrale bankiers het over 'een klassiek gevalletje van een bubbel'. Daar zijn ze het in Zuid-Korea nu mee eens; men wil grip op de munt.

De regering heeft met spoed iedereen bij elkaar geroepen en laat weten dat ze daar nadenken over een cryptobelasting op de winsten die speculanten boeken. Aanstaande vrijdag zouden de maatregelen dan bekend gemaakt worden.

Het blijft wel gissen hoe een overheid belasting gaat heffen op een product waar nu geen toezicht op is. Niels van den Broek van EY denkt dat andere landen gaan kijken waar Zuid-Korea mee komt het is een soort testcase. Als het over Nederland gaat, zegt hij dat de Belastingdienst winsten met de digitale munt mogelijk gaat belasten in box 1 in plaats van box 3. 'Het minen (maken van munten) kost veel energie en arbeid. Het risico is dat je daardoor in box 1 terecht komt.'

Zuid-Korea behoort tot de allergrootste bitcoinmarkten van de wereld. The Wall Street Journal schreef eerder dat Japan, Zuid Korea en Vietnam samen verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de wereldwijde activiteit tot aan het eind van november.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen