Multinationals: 'geen chantage'
Shell, Unilever en AkzoNobel hebben het Nederlandse kabinet naar eigen zeggen niet gechanteerd door te dreigen met een vertrek uit Nederland.
De omstreden afschaffing van de dividendbelasting is afgesproken in het regeerakkoord. Sommige politieke partijen spraken eerder het vermoeden uit dat de regering zich aan de formatietafel heeft laten chanteren door multinationals. Die zouden gedreigd hebben hun Nederlandse vestiging te sluiten als er niets aan de dividendbelasting zou worden gedaan.
Optie blijft open
Maar daar is geen sprake van, zeiden de bazen van de drie multinationals in een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Politiek verslaggever Laurens Boven: 'Als je goed luistert wat ze precies zeggen, laten ze wel degelijk de optie open om uit Nederland te vertrekken als de dividendbelasting niet wordt opgeheven.'
'Shell koestert de band met Nederland en wij hopen dat dat gevoel van twee kanten komt', zei Shell-topvrouw Marjan van Loon. 'U neemt uw besluiten, bedrijven kijken daarnaar en zeggen dan: wij nemen onze besluiten.' Unilever-topman Kees van der Waaij benadrukte dat de aandeelhouders, die de dividendbelasting moeten betalen, beslissen over de vestigingsplaats van het hoofdkantoor.
Voorwaarden opleggen
'Ik zou zeggen, dit zijn ontzettend harde dreigementen', oordeelt Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Business Universiteit. 'Multinationals leggen lokale autoriteiten hun voorwaarden op, terwijl de mkb'er in Nederland, die niet zijn biezen kan pakken, die niet met zijn voeten kan stemmen, uiteindelijk heeft te accepteren wat zijn overheid over hem beslist.'
Formatietafel
Lees ook
Dividendbelasting onder vergrootglas
Het is onbekend of er tijdens het formatieproces met de bedrijven is overlegd. De bedrijven willen hier niets over zeggen en beroepen zich, net als premier Mark Rutte, op de vertrouwelijkheid. 'Ik vind dat niet kunnen', zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.