Economie14 dec '17 11:02Aangepast op 14 dec '17 13:30

Wat doet de fiscus met bitcoins?

Auteur: Jan Ad Adolfsen

Meerdere directeur-grootaandeelhouders in ons land overwegen te investeren in de cryptomunt, zegt de VRB Adviesgroep, die gespecialiseerd is in zogeheten stamrecht-bv's.

( ANP)

Volgens directeur Pim van Rijswijk krijgt de adviesgroep nu een paar keer per dag belletjes van eigenaren van stamrecht-bv's. Dat zijn bv's waarin tot 2014 op een fiscaal gunstige manier ontslagvergoedingen gestopt konden worden. Van Rijswijk geeft geen adviezen, maar waarschuwt wel voor de eventuele fiscale gevolgen.

Als over een tijdje blijkt dat de bitcoin z'n waarde verliest en er toch sprake blijkt te zijn van windhandel en je hebt vanuit je (stamrecht-)bv geïnvesteerd in de cryptomunt, dan bestaat er een grote kans dat de Belastingdienst zegt dat je het niet kunt afboeken, omdat je het niet zakelijk hebt geïnvesteerd. 'Dan blijft de stamrecht-bv wel de verplichting hebben om het geld uit te keren, en dan moet je afrekenen. Dat geld is er dan niet meer en dan heb je een probleem.' Ten tweede zou je door bestuurders aansprakelijk gesteld kunnen worden, zegt Van Rijswijk, omdat je onzakelijk hebt gehandeld en het geld er niet meer is.

'Overige bezittingen'

Wie dit jaar in de bitcoin is gestapt, hoeft dit volgend jaar nog niet aan te geven op het belastingformulier. Iedereen die vóór 1 januari van dit jaar al wel bitcoins had, moet dit wel opgeven. De bitcoins vallen onder 'overige bezittingen', vertelt Sylvester Schenk, directeur Fiscale Zaken bij het Register Belastingadviseurs. Het gaat hierbij over mensen bij wie de cryptovaluta tot hun vermogen behoren, het box 3-vermogen. En in box 3 is de peildatum van 1 januari beslissend. Schenk: 'Het bijzondere is dat de cryptovaluta de laatste tijd in waarde zijn geëxplodeerd en we mogen nog steeds uitgaan van die waarde per 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet.

Uitgaan van huidige koers

Dat heeft ook een keerzijde, zegt Schenk: 'Als je aangifte gaat doen over het kalenderjaar 2018, dan zul je moeten uitgaan van de koers van dit moment, zo'n 17.000 euro, ook als die bitcoin ten tijde van het doen van aangifte weer terug is op twee kwartjes.' Het kabinet zegt in het regeerakkoord op zoek te gaan naar manieren om het daadwerkelijk behaalde rendement te gaan belasten, maar dat is deze periode nog niet aan de orde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen