Economie17 dec '17 22:10Aangepast op 17 dec '17 22:25

Thales aast op Gemalto

Auteur: BNR Webredactie

Het Franse technologiebedrijf Thales wil het aan de Amsterdamse beursgenoteerde digitale beveiligingsbedrijf Gemalto overnemen. Dat maakte het bedrijf vanmiddag bekend.

(AFP/ THOMAS COEX AND GERARD JULIEN)

Thales deed een bod van 51 euro per aandeel in contanten op Gemalto, wat neerkomt op circa 4,6 miljard euro. Het bestuur van Gemalto beveelt het bod bij zijn aandeelhouders aan. Gemalto wees onlangs nog zijn eveneens Franse branchegenoot Atos, met een overnamevoostel van 46 euro per aandeel contanten, de deur. Thales is wereldwijd actief op het vlak van luchtvaart, transport, defensie en beveiliging. Er werken zo'n 64.000 mensen bij het concern, in 56 landen. Vorig jaar behaalde de onderneming een omzet van bijna 15 miljard euro.

Afronding

Gemalto had in 2016 een omzet van 3,1 miljard euro. Bij het bedrijf werken zo'n 15.000 mensen. Het zal verder blijven opereren onder zijn eigen merknaam, als een van de zeven takken van Thales. De dagelijkse leiding blijft bij Gemalto-topman Philippe Valée en er wordt geen banenverlies voorzien. Om het bod te laten slagen moet overigens minimaal 67 procent van de aandelen Gemalto aangemeld worden. Afronding wordt in de tweede helft van komend jaar voorzien. Gemalto zit al enige tijd in zwaar weer.

Aan het begin van de zomer werd echter nog een overnameprijs richting de 75 euro per aandeel genoemd. Sindsdien kelderde de waarde van het bedrijf na verscheidene winstwaarschuwingen. De laatste tijd leek Gemalto voorzichtig de weg naar boven weer te hebben ingeslagen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van chips en software voor beveiliging. Die worden onder meer toegepast in paspoorten en auto's. Gemalto is ook de grootste maker van simkaarten voor mobiele telefoons, een markt die erg onder druk staat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen