Economie18 dec '17 06:08Aangepast op 18 dec '17 07:12

Belastingimago zit kansrijk Nederland dwars

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet snel wat doen aan zijn slechte belastingimago bij internationale bedrijven. Dat adviseert Control Risks, een internationaal risico-analysebureau. Door belastinghervormingen door te voeren kan ons land veel bedrijven naar zich toe lokken.

Volgens Jeroen Meijer van Control Risks heeft 2018 alle potentie om een goed businessjaar te worden voor Nederland, onder meer door de politieke stabiliteit ten opzichte van andere landen. Bovendien kan Nederland profiteren van de Brexit, de Franse hervormingen en de - tijdelijke - stuurloosheid van Duitsland. De Nederlandse havens doen het goed en de talenkennis van Nederlanders blijft een pre.

Het enige zorgenkind is eigenlijk het Nederlandse belastingsysteem. Weliswaar pakt dat voor veel partijen gunstig uit, maar de ambitie om binnen de EU de belastingsystemen gelijk te trekken kan ongunstig uitpakken voor ons land. Bedrijven die gebruik maken van de ondoorzichtige belastingarrangementen die Nederland biedt, kunnen heel gemakkelijk reputatieschade oplopen, stelt Meijer in het FD. 'Ze zullen hun eigen morele kompas moeten kiezen, dat niet alleen ingegeven is door wettelijke kaders.'

Volgens Control Risks zijn voor Nederland verder vooral mogelijke cyberaanvallen bronnen van zorg. Aanvallen op bedrijven die de nationale infrastructuur dragen, op het gebied van energie, transport, telecom en financiën, kunnen zeer verstorend zijn. Daarbij kan de Europese dataprotectieregulering een probleem worden: die dwingt bedrijven vanaf volgend jaar de privacy van burgers te waarborgen. Daar kan zo veel tijd in gaan zitten, dat bedrijven het belang van cybersecurity enigszins verwaarlozen.

Gerelateerde artikelen