Economie19 dec '17 17:07Aangepast op 19 dec '17 18:54

VVD sorteert voor op uitstel opening Lelystad Airport

Auteurs: Jeroen Stans en Judith Laanen

De VVD houdt niet langer halsstarrig vast aan een opening van Lelystad Airport op 1 april 2019, zegt de grootste regeringspartij tegen BNR. De discussie over de luchthaven is volledig vastgelopen. Een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat biedt de VVD nu ruimte om een draai in te zetten.

Lees ook: Fout op fout bij berekeningen Lelystad Airport

In het regeerakkoord werd afgesproken dat de luchthaven volgend voorjaar open moet, om Schiphol te ontlasten met het overnemen van vakantievluchten. Schiphol mag de komende drie jaar niet verder groeien. Maar bij de planning van Lelystad Airport zijn grote fouten gemaakt en er is in de regio's waar de vliegtuigen van en naar Lelystad overheen zullen vliegen groot verzet.

'Herindeling luchtruim pas over 6 jaar'

Minister Van Nieuwenhuizen stuurde gisteren twee brieven naar de Kamer. Daarin stelde ze dat in de noodzakelijke milieueffectrapportage grote fouten zijn gemaakt en het foutenvrij maken van dat rapport kost meer tijd dan verwacht. Ook de discussie over het vaststellen van de vliegroutes loopt vertraging op. De minister vindt dat het herindelen van het luchtruim pas over zes jaar kan. Tot die tijd moeten vliegtuigen laag over land richting Lelystad vliegen. Daardoor komt de planning in de knel.

VVD begint aan draai

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zei nog maar een maand geleden dat de zorgen van de bewoners serieus moesten worden genomen, maar zegt nu over het mogelijke uitstel van de opening: 'Onze ambitie is nog steeds open op 1 april 2019, maar het kan best zo zijn dat het langer gaat duren. Dat is een mogelijkheid.' Dijkstra noemt het 'een heel procedureel verhaa,l maar het moet wel zorgvuldig. En dat kost gewoon tijd.' Volgens Dijkstra was de intentie om de herindeling van het luchtruim al op orde te hebben voordat Lelystad open zou gaan, maar 'dat blijkt nu niet het geval'. 'We moeten daar vaart maken.'

Vanavond Kamerdebat over Lelystad

Lees ook: Meer artikelen over Lelystad Airport

Eerder vandaag boden voor- en tegenstanders petities aan over de komst van de luchthaven. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de luchthaven. Dijkstra gaat vanavond ook naar de oorzaken waarom het zo lang duurt vragen: 'Staatssecretaris Dijksma en haar voorganger Mansveld hebben vijf of tien jaar lang erg weinig gedaan. Dat ga ik ook ter sprake brengen. De VVD moet de ellende van de voorgangers opruimen, zo cru is het wel.'

Gerelateerde artikelen