Economie18 jan '18 06:19

Gezonde levensstijl fors duurder geworden

Auteurs: Wesley Schouwenaars en Kay Rutten

Een gezonde levensstijl is de afgelopen tien jaar fors duurder geworden ten opzichte van een ongezonde levensstijl. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Voedingscentrum. Verse groenten zijn duurder geworden, snoep en ijs juist goedkoper.

(ANP)

Producten die volgens het onderzoek gezond zijn, zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld met 22 procent duurder geworden. Het gaat dan om onder meer vers fruit, gezonde dranken, groenten, brood, vis en noten. Een uitschieter is de prijs van melk; die steeg met bijna zestig procent.

(Nog) niet onbetaalbaar

Volgens hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vu Amsterdam, Jaap Seidell, gaan de prijzen echt de verkeerde kant op. 'Het is nog niet onbetaalbaar, we geven gemiddeld elf procent van ons inkomen uit aan voedsel. Maar voor lagere inkomens wordt het wel steeds duurder.' Volgens Seidell is er nu al een groter verschil tussen arm en rijk. 'Laagopgeleiden leven gemiddeld zes jaar korter dan hoogopgeleiden',vertelt de hoogleraar. Door dit soort voedselprijsstijgingen worden de verschillen nog verder vergroot.

Oplossingen

'We zouden, net zoals veel andere landen, accijnzen kunnen heffen op ongezonde producten', zegt Seidell. 'Dan moet dat geld wat beschikbaar komt wel ten goede komen van gezonde producten.' Volgens de hoogleraar heeft het heffen van accijnzen ook voordelen onder andere voor de stijgende zorgkosten. 'We hebben daar allemaal belang bij want we betalen als maatschappij de gestegen zorgkosten door een ongezonde leefstijl.'

Ongezonde producten

Uit het onderzoek van het CBS blijkt verder dat ongezonde producten stegen minder in prijs of werden zelfs goedkoper. Gemiddeld genomen steeg ongezond eten met dertien procent in prijs. Dat is negen procent minder dan gezond eten. Chips, sauzen en dressings stegen iets in prijs, maar ijs werd 15 procent goedkoper. Ook snoep werd iets minder duur.

Als we kijken naar de prijsstijging van frisdranken en bier, dan is dat een uitzondering, want daar steeg de prijs wel flink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen