Economie24 jan '18 11:38Aangepast op 24 jan '18 16:41

Miljard euro boete voor Qualcomm

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie legt de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete van 997 miljoen euro op vanwege een deal met Apple. Of sprake is van omkoping is overigens nog maar de vraag.

Europees Commissaris Margrethe Vestager
Europees Commissaris Margrethe Vestager (EPA)

Door tegen betaling exclusief chips voor modems in iPhones en iPads aan Apple te leveren, heeft Qualcomm zijn dominante marktpositie misbruikt, stelt de toezichthouder in Brussel.

Qualcomm sloot rivalen illegaal uit van de markt voor bepaalde chips gedurende meer dan vijf jaar, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Het bedrijf betaalde miljarden aan Apple, een van zijn belangrijkste klanten, zodat het techbedrijf geen chips van andere bedrijven zou kopen. Deze betalingen waren geen kortingen, maar werden gedaan op de voorwaarde dat Apple uitsluitend chips van Qualcom zou gebruiken in al zijn iPhones and iPads, aldus Vestager.

Omkoping

Het is niet altijd verboden om geld te betalen, zegt economieredacteur Rob Jansen. 'In feite geven ze een korting en exclusiviteit. Het gaat hier om de schaal: Qualcomm is een te dominante speler en dan ben je zo groot dat je je macht kunt misbruiken: zelfs het grote Apple kon hier niet omheen en zat onder de plak bij Qualcomm, als het gaat om afnemen van chips.' Van omkoping is volgens Jansen niet per se sprake. 'Dat is een grijs gebied; wanneer is iets een korting en wanneer is het omkoping?'

Onder de deal uitkomen

Brussel gaf vorige week nog groen licht voor de overname door Qualcomm van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. De wetgever - in dit geval de EU - grijpt altijd in bij degene die zijn macht misbruikt - en daarmee is minder relevant wat Apple doet; het bedrijf zou voldoende hebben geprobeerd om onder de deal uit te komen, maar dat is ze simpelweg niet gelukt. 'Het is misschien iets meer dan een kwartaalwinst. Meestal leidt dit soort boetes wel tot gedragsverandering en passen bedrijven wel de regels aan om meer boetes te voorkomen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen