Economie1 feb '18 10:39Aangepast op 1 feb '18 11:15

Gasunie: gaswinning kan per direct nauwelijks worden teruggeschroefd

Auteur: BNR Webredactie

Volgens de Gasunie is het niet mogelijk om de gaswinning per direct terug te schroeven zoals het Staatstoezicht op de Mijnen adviseert.

(Foto: ANP)

Volgens de Gasunie zouden de klanten die afhankelijk zijn van het gas in de problemen komen als de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Eerder adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen om de gaswinning wel flink terug te schroeven in het belang van de veiligheid van de Groningers.

Lees ook:: Toezichthouder: gaswinning drastisch omlaag

Gat van 9 miljard kuub

Politiek verslaggever Laurens Boven zag dit al aankomen. 'Dit was de verwachting, er zit een enorm gat tussen het advies van de Gasunie en de Staatstoezicht op de Mijnen.' Volgens Boven kan de vraag naar gas niet zo snel omlaag maar moet minister Wiebes wel aan de bak. 'Ik verwacht dat minister Wiebes met een afbouwplan komt, hij kan het niet maken om daar niet naar toe te werken', zegt hij. 'Al zal het wel een aantal jaar duren.'

Schommelende gaswinning

De Gasunie benadrukt dat het om de huidige situatie gaat. Als de gaswinning mag schommelen, dan kan de gaskraan wel verder dicht. Dat zou betekenen dat in zachte winters nog maar 14 miljard gas per jaar wordt gewonnen, in strenge winters zou dan alsnog 27 miljard kuub nodig zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen