Economie8 feb '18 09:34

2100 Boerderijen geblokkeerd om fraude

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal bedrijven dat wordt geblokkeerd vanwege gesjoemel met de registratie van melkkoeien is opgelopen tot ruim 2100.

Minister Carola Schouten
Minister Carola Schouten ( ANP)

Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij de boeren zijn onregelmatigheden geconstateerd in de administratie. Die boerderijen worden vandaag en morgen geblokkeerd, wat betekent dat dieren niet mogen worden aan- en afgevoerd. Eind vorige maand stond het aantal bedrijven nog op 45.

Minister Carola Schouten (Landbouw): 'De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met de identificatie en registratie (I&R) en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan. Ik heb de NVWA en RVO.nl gevraagd alle mogelijke afwijkingen in het I&R te onderzoeken. Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt.'

Opvallend veel meerlingen

Melkveehouders moeten al hun runderen registreren. Afgelopen jaar waren er volgens deze cijfers veel vaker twee- en meerlingen geboren bij koeien dan normaal. Gebruikelijk is 3 tot 5 procent meerlingen. Bij zo'n 2000 bedrijven lag dit percentage echter boven de 10 procent. Bij 5700 andere bedrijven lag het tussen de 5 en 10 procent. Door met de geboortecijfers te sjoemelen is het voor boeren makkelijker om aan de regels voor fosfaatuitstoot te voldoen, zonder daarvoor runderen te hoeven wegdoen.

Gerelateerde artikelen