Bonussen Nederlandse handelshuizen misschien toch niet in gevaar
Als het aan minister Hoekstra van Financiën ligt, krijgen Nederlandse handelshuizen een uitzonderingspositie in de bonuskwestie. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
De handelshuizen zouden vanaf 2020 onder het strikte bonusplafond vallen, maar mogen hun personeel waarschijnlijk toch hoge bonussen blijven uitbetalen. De minister lijkt gezwicht voor aanhoudende kritiek dat handelshuizen Nederland zouden verlaten als ze onder het plafond zouden komen te vallen. Dat blijkt uit een brief die Hoekstra naar de Tweede Kamer stuurde, waarin hij schrijft dat de kans dat 'een substantieel deel' van de handelaren vertrekken 'reëel' is.
Lees ook
Gehecht aan die bonus?
Eigen rekening en risico
Volgens de minister kent de handelssector ook 'bijzondere karakteristieken' die een uitzonderingspositie rechtvaardigen: de partijen handelen voor eigen rekening en eigen risico en worden bij een faillissement niet door overheidsgeld gered. Ook zijn de bonussen compleet afhankelijk van de winst van de onderneming. Het salaris van handelaren is vaak laag, maar de bonus hoog. 'In 2016 heeft een gemiddelde werknemer 30 procent vast salaris en 70 procent bonus gekregen', zegt FD-journalist Joost Dobber. 'Als ze onder het bonusplafond moeten vallen moeten ze naar 80 procent vast en 20 procent variabel salaris.'
Lees ook
Geld maakt ook de werknemer niet gelukkig
'De Nederlandse economie zal niet krimpen als die handelshuizen weg gaan', zegt Albert Menkveld, hoogleraar Finance aan de Vrije Universiteit. 'Maar het zijn toch een paar honderd banen. De signaalwerking is misschien nog wel belangrijker. Als je dit soort bedrijven aan gaat pakken, wat zegt dat dan over de BV Nederland en nieuwe bedrijven die zich hier willen vestigen?'
Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP vindt het onverstandig om handelshuizen met bonussen te laten werken. 'Een van de lessen in andere financiële sectoren was dat wanneer je betaald wordt voor wat je verdiend, dat dit bepaald gedrag uitlokt. Gedrag dat ook schadelijk kan zijn omdat er met dat flitskapitaal ook gehandeld wordt met onze reële economie.' Ondanks dat de handelshuizen op eigen risico werken, zegt Leijten dat hun werk wel degelijk tot bubbels kan leiden die vervolgens voor lagere beurzen zorgen en daarmee invloed hebben op de economie.
Nadeel door Brexit
Bijkomend nadeel van het bonusplafond zou de Brexit zijn, aangezien bedrijven al hebben aangegeven Nederland als interessant alternatief te zien maar het bonusplafond gooit dan roet in het eten voor Nederland als nieuwe vestigingsplaats, Volgens de minister lopen handelshuizen in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ook niet tegen een bonusplafond aan.
Lees ook
Einde aan royale bonussen financiële sector
20 procent-regel
De Nederlandsche Bank (DNB) besloot vorig jaar dat Nederlandse handelshuizen vanaf eind maart dit jaar aan strengere kapitaaleisen moesten gaan voldoen en onder het bonusplafond zouden komen te vallen. Bonussen van werknemers zouden vanaf dan nog maar maximaal 20 procent van het salaris mogen zijn. De Autoriteit Financiële Markten zou pas vanaf 1 januari 2020 ook daadwerkelijk controleren of de regels ook gevolgd worden.