Brexit-bonus: 'Écht grote banken laten Amsterdam links liggen'
De waarschuwingsschoten zijn al gelost door de EU over een mogelijke overgangsdeal na de Brexit. Zo'n deal is namelijk nog helemaal niet zeker, liet EU-onderhandelaar Michel Barnier eerder weten. Vandaag komt hij met meer duidelijkheid over de status van de onderhandelingen.
Wat in ieder geval vaststaat is de 'uittreeddatum' van 29 maart 2019. Maar over het vervolg is nog niets duidelijk, zegt Europa-verslaggever Laurens Groeneveld. 'Iedereen is het erover eens dat het te kort is om alles in één keer rond te breien - zelfs de extreemste brexiteers pleiten voor een overgangsperiode - maar daar zitten wel hele strikte voorwaarden aan om te voorkomen dat het VK een vazalstaat van de EU wordt.
Pond klapt fors naar beneden
De EU vindt dat prima, zegt Groeneveld: het betekent dat alle huidige en aangepaste wetten ook in het VK gaan gelden, terwijl de mogelijkheid om mee te beslissen vervalt. 'Je kunt je wel voorstellen dat dat niet binnen het Brexit-geloof valt en dat de Britten daar niet mee akkoord kunnen gaan. Toen Barnier eerder deze maand waarschuwde dat die hele transitiedeal op het spel stond klapte de pond fors naar beneden. De Britten hebben zo veel mitsen en maren dat de EU echt een beetje horend dol wordt.'
De Britten realiseren zich als geen ander dat de deadline erg krap is - in maart moet er al een knoop worden doorgehakt. Barnier zal vanmiddag duidelijkheid geven over de preciezere stand van zaken. In de tussentijd beginnen de eerste niet-Britse steden al te profiteren van de aanstaande Brexit. Dublin springt er wat dat betreft uit, zegt Groeneveld, met de komst van onder meer Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Barclays en Standard & Poor's.