Economie7 mrt '18 12:03

'Toeristen moeten de provincie in'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is een toerismeland. Dat is goed voor de economie, maar hoofdstad Amsterdam trekt nog altijd veruit de meeste toeristen, met alle gevolgen vandien. De stad verzuipt erin.

Staatssecretaris Mona Keijzer overlegt vandaag over hoe we toeristen naar de provincie kunnen krijgen. Vaak worden toeristen gelokt met het woord 'Amsterdam'. Als je naar 'Amsterdam Beach' gaat, bijvoorbeeld, kom je in Zandvoort terecht. En bezoek je 'Amsterdam Castle', dan zit je in het Muiderslot.

Maar wat Jos Vranken, directeur van NBTC Holland Marketing, betreft is dat niet de kern van een effectieve spreidingsstrategie: 'Je kunt je voorstellen dat je daar in de periferie van Amsterdam een heel eind mee komt, maar andere plekken in Nederland zullen zich echt op basis van hun eigen identiteit en hun eigen kracht moeten ontwikkelen om die gast te verleiden om naar hun plek toe te komen'. Er is dus werk aan de winkel om andere plekken meer bekendheid te geven, maar ook om ze klaar te maken voor de groeiende groep reizigers, zegt Vranken; de VN verwacht tussen 2020 en 2030 een groei van 50% van het mondiale toerisme.

Twee verschillende zaken

Deze twee zaken moeten volgens Vranken dus niet door elkaar worden gehaald: de behoefte om Amsterdam te ontlasten en, aan de andere kant, andere plekken juist te versterken. 'Wat betreft Amsterdam zullen in en door de stad interventies moeten worden gepleegd om de groei in goeie banen te leiden; het ontwikkelen van andere plekken is natuurlijk ook primair gericht op het versterken van die lokale en regionale plekken en economie.'

Wat betreft Amsterdam hoopt Vranken dat na de gemeenteraadsverkiezingen alle belanghebbenden, politiek, inwoners en ondernemers, tot een langetermijnvisie komen, waarin vergunningen-, bestemmings- en handhavingsbeleid een hele belangrijke rol gaan spelen.

Gerelateerde artikelen