
Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit en directeur van het wetenschappelijk bureau van Deloitte, vertelt wat het plan precies betekent. 'Het komt erop neer dat grote bedrijven die digitale diensten leveren worden belast op hun omzet.' Bedrijven als Amazon leveren diensten in een land, maar hebben daar geen vestiging. Zoals het nu geregeld is kun je dan geen winstbelasting heffen. Veel lidstaten vinden dat vervelend. 'Nu zeggen zij: 'Als er niet over de winst geheven kan worden, dan gaan we proberen belasting te heffen over de omzet.' Dat plan presenteert de Europese Commissie vandaag.
Te complex
Het is een tussenoplossing. 'Op langere termijn willen de lidstaten een fictieve vestiging aannemen.' Dan kan een land, bijvoorbeeld Nederland zeggen: 'U bent hier actief, dus bent u ook een Nederlands bedrijf voor de belasting.' Op korte termijn is dit te complex en dus komt de Europese Commissie met een tijdelijke oplossing om toch snel maatregelen te kunnen nemen.
Wisselgeld
Vooral voor de allergrootsten heeft het nadelige gevolgen. 'Het treft bedrijven die een wereldwijde omzet hebben van minimaal 750 miljoen euro. Als je kijkt hoe het er nu uitziet, zal het vooral gaan om Amerikaanse bedrijven. Kavelaars durft niet te zeggen of dit als wisselgeld gebruikt gaat worden in de handelsdiscussie met Amerika. 'Het is wel een beetje opvallend dat het net nu komt. Aan de andere kant: de aanpak van belastingontwijking in het algemeen speelt al veel langer.'