
Vier verwarmingsketels, goed voor 100 kW per stuk, verwarmen in totaal zo'n 1,25 hectare. Ze houden de temperatuur op de kop van de plant - zo'n 40 cm onder de grond, rond de 18 en 19 graden, want dat levert kwalitatief de beste asperges op, zegt Van Dinter. 'Ga je hoger, dan gaat het te hard en krijg je te veel losse koppen.' De blaastunnels waarin de asperges tot wasdom komen worden vastgehouden door een 'drukzak'. 'Het is puur op lucht, die tunnel wordt door een ventilator omhoog gehouden.'
Restaurants
Je kunt de kweek van de asperges nog zo geavanceerd organiseren, uiteindelijk blijft het oogsten handwerk, met in elke tunnel zo'n 150 kilo. 'We hebben er acht en we steken om de andere dag. Vandaag doen we er vier, dus ik verwacht zo'n 600 kilo.' En dat op een nogal arbeidsintensieve manier en dat vertaalt zich in de prijs. 'Onze kostprijs ligt 5 euro per kilo hoger dan de traditionele teelt; de asperges moeten meer opbrengen om uit de kosten te komen. Maar de restaurants vragen voor asperges van 14 euro wel 50 euro.'