Economie26 mrt '18 13:03

Wordt Malta een bitcoin-paradijs?

Auteur: Julia Bokdam

Malta wordt naast een fiscale sluiproute nu ook een toevluchtsoord voor bitcoinbedrijven. Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, verhuist naar het eiland. En daar blijft het niet bij.

 EPA/SASCHA STEINBACH
EPA/SASCHA STEINBACH (EPA)

Gaby de Groot van Het Financieele Dagblad legt uit waarom Malta zo aantrekkelijk is voor de cryptomarkt. 'Vorig jaar heeft de premier van Malta, Joseph Muscat, een strategie onthuld om blockchain, de techniek achter de cryptomunten, te gaan promoten. Zij willen het eerste land zijn waarvan de economie draait op bitcoin.' Het eiland wil niet alleen een koploper zijn, het hoopt ook bedrijven te lokken en met de komst van Binance lijkt de eerste stap gezet. 'Het is een club die in Hongkong zit en tevens de grootste beurs waarmee je kunt handelen in cryptomunten.' De verhuizing van Binance is niet geheel vrijwillig. 'Door Japanse toezichthouders werden ze gedwongen om daar te stoppen.' Malta wist precies op het juiste moment toe te slaan.

financieel roversnest

Vorig jaar deed De Groot onderzoek naar de Paradise Papers. Zijn oog viel toen op Nederlandse bedrijven die een dependance openden in Malta. 'Toen ging het om online gokbedrijven. Wat je zag is dat de hele Kamer van Koophandel in de Paradise Papers stond. Daaruit bleek dat zowel de Europese gokbedrijven als de grote Nederlandse bedrijven allemaal een bedrijf openden op Malta.' De vraag is: waarom? 'Eigenlijk heeft Malta het zelfde trucje uitgehaald als ze nu bij de bitcoin. Ze hebben alle wetten en regels zo aangepast met toezichthouders en een vergunningstelsel, dat het heel prettig is voor online gokbedrijven om je daar te vestigen.

Lees hieronder het artikel:: Nederlandse gokbedrijven actief op Malta

Grijpt de Europese Unie in?

Malta is lid van de Europese Unie. De vergunningen zijn dus ook geldig in heel Europa. 'Japan gaat strengere regels rondom de crypto invoeren, Zuid-Korea heeft dat al gedaan. Nu is de grote vraag: 'Wat gaat Brussel doen?'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen