FNV overweegt acties tegen verkoop chemietak Akzo
Vakbond FNV Procesindustrie is niet tevreden met de uitkomsten van het gesprek dat ze vanmiddag hadden met AkzoNobel. Donderdag wordt besloten of er acties komen. Dat kan gaan van een handtekeningenactie tot een staking.
De chemietak van het bedrijf is verkocht aan de Amerikaanse investeerder Carlyle, maar over een aantal zaken voor het personeel is geen duidelijkheid gegeven. Erik de Vries, bestuurder bij FNV Procesindustrie, vergaderde vanmiddag langdurig met AkzoNobel. Op het programma stonden de arbeidsvoorwaarden, werkgelegenheid, continuïteit en een pensioengat van 400 miljoen euro. Als de chemietak verkocht is, kan dat geld in het pensioengat gestort worden, wilde FNV eerder.
'Als pensioengat niet gedicht wordt, verliezen mensen tot 50 procent van pensioentoezegging'
FNV had verwacht dat van de 10 miljard die met de verkoop opgehaald is, het pensioengat gevuld zou worden, maar daar is geen garantie voor gegeven, zegt De Vries. Na de afronding van het verkooptraject zou Akzo bereid zijn tot discussie over het pensioengat, maar De Vries moest vandaag uit de media vernemen dat de directeur gezegd heeft dat dat niet gaat gebeuren.
Lees ook
AkzoNobel verkoopt chemietak aan Carlyle Group
'Dat is natuurlijk een rare gewaarwording. We willen horen dat er 400 miljoen gestort wordt. Akzo heeft een tas met tien miljard, de mensen hebben een probleem van 400 miljoen. Realiseert u zich goed: op moment dat dat gat niet wordt gedicht, dan verliezen mensen tot 50 procent van hun pensioentoezeggingen. Daar hebben ze ja-renlang voor gewerkt.'
Dat de aandeelhouders hun geld krijgen snapt hij, maar FNV vindt ook dat álle stakeholders voor de verkoop beloond moeten worden. En dat zijn ook de werknemers, vindt De Vries.
'Provincie houdt oogje in het zeil'
In Deventer is pas een innovatiebroedplaats voor chemie en technologie geopend op het bedrijfsterrein van AkzoNobel. Eddy van Hijum, gedupteerde van Overijssel, vindt het goed dat er eindelijk duidelijkheid is voor de 2500 werknemers in Nederland van de chemietak, maar vertelt ook dat de provincie de komende tijd een oogje in het zeil houdt hoe het het bedrijf invulling zal geven aan de rest van de belangen die meespelen; zoals die van de werknemers, de regio en zaken zoals duurzaamheid en innovatie.
De Research & Development-functie van AkzoNobel op het gebied van chemie is in Deventer geconcentreerd, vertelt Van Hijum. Die is opgezet zodat bedrijven en startups ook ervan gebruik kunnen maken. 'Voor meer banen en meer regionale werkgelegenheid.' Maar de R&D-afdeling is kwetsbaar als het gaat om de verkoop van bedrijven aan buitenlandse investeerders, zegt hij. Als een bedrijf opgesplitst zou worden kan die afdeling kind van de rekening worden. 'Daarom hebben we ook met enige zorg gekeken naar de stap die AkzoNobel heeft gezet in de verkoop van die tak.'
Economische Zaken: ministerie grijpt niet in bij verkoop
Het ministerie van Economische Zaken laat in een schriftelijke reactie aan BNR weten dat het belang van de chemietak 'evident' is vanwege werkgelegenheid en de bijdrage die het levert aan duurzaamheidsdoelstellingen. Maar het ministerie zal niet ingrijpen in de verkoop noch de opbrengst van de verkoop wordt besteed, dat is de verantwoordelijkheid van AkzoNobel zelf. Minister Wiebes heeft vanmiddag gebeld met Thierry Vanlacker, de directeur van AkzoNobel, en zal ook het gesprek aangaan met Carlyle, de nieuwe eigenaar van de chemietak.