Economie10 aug '18 10:12Aangepast op 10 aug '18 18:10

Turkse lira in vrije val

Auteur: Jolijn Mes

De beurzen in Europa gaan naar beneden vanwege grote zorgen om Turkije. Het vertrouwen in de Turkse economie en vooral de Turkse munt, is compleet weg.

De valuta is in een vrije val geraakt. De Turkse lira blijft maar verliezen ten opzichte van de dollar. De daling loopt zo'n beetje hetzelfde als tijdens de financiële crisis. De rente op staatspapier ging deze week door het dak: voor een lening van tien jaar moet de staat zo'n twintig procent rente betalen. Dat zijn ongekende cijfers. Als klap op de vuurpijl kwam Erdogan met een statement over de val van de lira: 'Zij hebben de dollar, wij hebben god'.

De grote zorgen om Turkije zijn grotendeels terecht, zegt Nora Neuteboom, econoom bij ABN Amro: 'Er zit nu ook wat irrationaliteit in de markt, maar er zijn ook heel veel structurele problemen in Turkije. Als we naar het groeimodel kijken dan zie je dat Turkije flink is gegroeid de afgelopen jaren, maar dat is ten koste gegaan van interne stabiliteit, inflatie en wat voornamelijk zorgen baart: een tekort op de lopende rekening van 6,5 procent van het BBP. Dus dat komt er praktisch op neer dat Turkije wordt gefinancierd door buitenlandse kapitaalstromen. Als de buitenlandse financierders het vertrouwen verliezen in Turkije, dan ontstaat er een groot probleem. En dat is eigenlijk wat we zien: de lira in vrije val.' Vanmiddag komt de minister van Financien, Berat Albayrak, met een nieuw economisch plan. Neuteboom: 'We weten nog niet helemaal wat we daarvan moeten verwachten. Zolang buitenlandse investeerders bereid zijn om de kortlopende leningen van Turkije te blijven doorrollen, komen ze niet in een externe schuldencrisis terecht. Het grootste risico zit hem in de geopolitieke kant: sancties, diplomatische problemen... de vraag is: gaat Turkije rationeel-economisch beleid voeren nu of blijft het op hetzelfde pas doorgaan? Dan kan het wel eens in de afgrond glijden.'

Image
(ANP/AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen