Economie12 nov '18 16:26Aangepast op 12 nov '18 18:27

'Discussie Schiphol op zee nog lang niet beslecht'

Auteur: BNR Webredactie

Schiphol wil ‘gematigd’ groeien na 2020 en zet de deur open voor uitbreiding op zee. Topman Dick Benschop staat open voor een haalbaarheidsonderzoek naar de - voorlopig - twee banen op een opgespoten IJ-vlakte in zee, bij IJmuiden. Het plan bestaat al veel langer, maar stuit keer op keer op substantiële bezwaren, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

De optie is nogal duur, de veiligheid is niet vanzelfsprekend en de grootschalige CO2-uitstoot van vliegtuigen is niet van de baan als je landingsbanen naar zee verhuist. D66-Kamerlid Jan Paternotte ziet een complete verhuizing van Schiphol naar zee wel zitten, waarbij een deel van de miljarden euro's aan bouwkosten kan worden terugverdiend met de verkoop van bouwgrond op de huidige locatie. 'Groei kan alleen maar in de toekomst, vanaf 2020 - mits het schoner en stiller wordt.' Volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ontbreekt het maatschappelijk draagvlak voor Schiphol op de huidige plek, doordat in het verleden heel vaak afspraken niet zijn nagekomen.

Een luchtfoto van de Zwanenburgbaan (18C-36C). Op de achtergrond Westelijk Havengebied Amsterdam en linkbovenin Haarlem. Links de A5 met het vliegtuig viaduct en de Polderbaan.
Een luchtfoto van de Zwanenburgbaan (18C-36C). Op de achtergrond Westelijk Havengebied Amsterdam en linkbovenin Haarlem. Links de A5 met het vliegtuig viaduct en de Polderbaan. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen