Samenwerking geeft verduurzaming Mars energie
Wereldwijd is Mars verantwoordelijk voor de verwerking van een vijfde van de totale cacaoproductie. Misschien niet heel verwonderlijk als je je realiseert dat alleen al in de fabriek in de Nederlandse fabriek 1 miljoen repen per uur van de band rollen. Het bedrijf voelt zich dan ook moreel verplicht om bij te dragen aan een duurzamer cacaoproductie, zegt Jack Tabbers, general manager Mars Nederland en overnames kunnen dat proces versnellen. 'Het is altijd interessant om een merk met een duurzaamheidsboodschap over te nemen en op te schalen en commercieel uit te baten.'
De hele keten verduurzamen is het uiteindelijke doel van Mars, maar ondanks de enorme cacaovolumes die het bedrijf verwerkt, kan het het niet in zijn eentje, zegt Tabbers. 'Dat bestaat uit een aantal pijlers: betere productiemethoden in Ghana en Ivoorkust, voldoen aan de mensenrechten én een beter inkomen van de boer. We hebben daarvoor al die partners nodig. Ik juich initiatieven als Tony's Chocolonely enorm toe.' Maar kan Mars dan niet een groter aandeel van de keten naar zich toetrekken? 'Dat doen we al. Misschien communiceren we daar te weinig over, maar we hebben bijvoorbeeld meer dan honderd cacaodokters rondlopen in Ghana, die ervoor zorgen dat ons programma wordt uitgevoerd.'
