Economie7 mrt '19 07:28Aangepast op 7 mrt '19 17:02

Nederlandse Brexport krijgt klappen

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk blijft maar afnemen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Na Duitsland, VS, en China is het Verenigd Koninkrijk de op vier na belangrijkste handelspartner. Nog wel althans, het Nederlandse exportaandeel daalde in 2018 met 170 miljoen euro. 'Deze daling komt door onzekerheid omtrent de Brexit,' zegt macro-ecoom Marcel Klok van ING.

Opmerkelijk was hoe sterk de export van trucks naar het VK kelderde van 657 miljoen euro naar 277 miljoen euro. 'Veel ondernemers stellen investeringen uit en zelfs af, en dat zie je met name met trucks terug,' zegt Klok. De export van trucks naar de rest van Europa bleef op peil. De Britten kochten wél meer medicijnen en computers: die export steeg met ruim 100 miljoen euro. 'De Britten zijn bang dat ze op korte termijn die medicijnen niet meer kunnen krijgen bij een chaotische Brexit.

| Dossier: Alles over Brexit

Bedrijven en overheden leggen dus medicijnvoorraden aan.' Het weegt echter niet op tegen die uitblijvende investeringen, dat zal erger worden als de onzekerheid aanhoudt of bij een chaotische Brexit.

ANP XTRA SANDER KONING
ANP XTRA SANDER KONING ( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen