'Momentum voor duurzaamheid is niet meer te stoppen'
De behoefte aan perfect fruit is één van de voornaamste perverse prikkels in de voedingsmarkt. Gevolg is verspilling en een onnodig hoge prijs voor de consument óf een te krappe marge voor de supermarkten, zegt ceo Volkert Engelsman van fruitimporteur Eosta. Hij constateert overigens wél een afnemende behoefte aan 'het perfecte stuk fruit'. 'Maar het is nog een druppel op een gloeiende plaat.'
Intussen wordt de keuze voor biologisch voedsel wél veel meer mainstream. Engelsman spreekt van een 'onomkeerbaar momentum', en alle sectoren zouden daarvan moeten profiteren. 'Je bent altijd burger van de werelden van het ondernemerschap en het idealisme. Dat is ook een beetje waar maatschappelijk idealisme commercieel realisme ontmoet.'
Welvaarsverdeling
Wat om te beginnen nodig is, is een herziening van de welvaartsverdeling tussen de Eerste en de Derde Wereld, bepleit Engelsman. Met beprijzing van de voedingsmarkt zou een groot deel van de nood gelenigd zijn. Gevolg is wel dat de prijzen van voeding verdubbelen als de kosten van gezondheid, klimaatopwarming, bodemverlies en waterverontreiniging en verlies aan biodiversiteit in de voedselprijs worden meegenomen.