Economie25 jun '19 07:02Aangepast op 25 jun '19 10:17

VVD: zzp'ers moeten zichzelf verenigen

Auteur: BNR Webredactie

De VVD roept zzp'ers op om zichzelf beter verenigen. De partij vindt dat er teveel verschillende vertegenwoordigers zijn, die elk hun eigen belang najagen. Resultaat is dat de stem van de zzp'er niet wordt gehoord tijdens belangrijke politieke beslissingen.

In het pensioenakkoord is besloten dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt voor zzp'ers. Achteraf waren veel zzp-organisaties boos dat ze niet aan tafel zaten tijdens de onderhandelingen.

Volgens Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) zorgt de wildgroei aan belangenverenigingen dat de partijen tegen elkaar kunnen worden uitgespeeld. 'Ze moeten gezamenlijk positie kiezen en op die manier een punt maken. 'Het zou helpen om samen op zoek te gaan naar het belang.'

Toch denkt niet iedereen dat dit dé oplossing is. Roos Wouters van de Werkvereniging, een belangenplatform voor modern werkenden en dus ook zzp’ers, denkt niet dat het veel verschil maakt als alleen ZZP'ers zich verenigen. 'De ZZP'ers moeten dan alsnog hun mond houden als de grote mensen, de vakbonden en VNO-CNW, aan het woord zijn.' Daarom moeten ZZP'ers en nieuwe werkenden zich samen verenigen. 'Dan kunnen echt grote stappen genomen worden.'

Maar er zitten nog meer haken en ogen aan. Het plan van Koolmees werkt nog meer zzp-arbeid in de hand en dat kan voor problemen gaan zorgen, zegt UvA hoogleraar arbeidsrecht en sociale zekerheid Evert Verhulp.

VNO-NCW voorzitter Hans de Boer, Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Han Busker voorzitter van de FNV en  vakbond voorzitter CNV Maurice Limmen tijdens de presentatie van de vernieuwing van het pensioenstelsel.
VNO-NCW voorzitter Hans de Boer, Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Han Busker voorzitter van de FNV en vakbond voorzitter CNV Maurice Limmen tijdens de presentatie van de vernieuwing van het pensioenstelsel. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen