Economie10 jul '19 07:21Aangepast op 30 dec '19 16:21

Rechter: NVWA hoefde boeren niet voor Fipronil te waarschuwen

Auteur: BNR Webredactie

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA niet medeschuldig is aan de schade die ontstond als gevolg van de Fipronilcrisis. Landbouworganisaties LTO en 124 pluimveehouders hadden de NVWA voor de rechter gesleept. Volgens hen had de NVWA boeren eerder kunnen waarschuwen voor de verboden stof Fipronil. De rechter ging daar niet in mee.

Luister ook: NVWA voor de rechter vanwege Fipronil

Luister ook: Overheid heeft voedselveiligheid niet op orde

Honderden miljoenen weggegooide eieren, miljoenen dode kippen en honderden gesloten stallen: de boeren en hun organisatie sleepten de NVWA ruim een jaar geleden voor de rechter. Zij nemen het de organisatie zeer kwalijk dat zij niet tot nauwelijks actie heeft ondernomen toen zij in 2016 werd gewezen op het grootschalige gebruik van het verboden ontsmettingsmiddel Fipronil. Deze stof werd gebruikt door bedrijf Chickfriend, een bedrijf dat door vele boeren werd ingehuurd voor de bestrijding van bloedluis.

Het gebruik van deze stof heeft voor veel schade gezorgd bij de boeren en dat had kunnen worden voorkomen, vindt ook voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, Hennie de Haan. Zij hoopte dan ook door de Haagse rechtbank in het gelijk te worden gesteld.

Gerelateerde artikelen