Economie8 aug '19 07:03Aangepast op 8 aug '19 12:52

Recordaantal snelgroeiende bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

Nederland telde vorig jaar een recordaantal snelgroeiende bedrijven. Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Liefst 10.000 ondernemingen zagen hun personeelsbestand snel toenemen. En dat is twintig procent meer dan het vorige record uit 2017.

Dan moet u denken aan de zakelijke dienstverlening, meer specifiek de uitzendbureaus en de arbeidsbemiddeling. 'Logisch want met de huidige economie en de krappe arbeidsmarkt is er veel vraag naar personeel', zegt Marjolijn Jaarsma van het CBS. Ook de detailhandel en handelsbemiddeling profiteren en op de derde plaats de horeca. De bouwsector zit ook in de lift omdat er door de woningnood meer wordt gebouwd en verbouwd.

Een bedrijf is een snelle groeier als het aantal werknemers drie jaar op rij gemiddeld met minimaal tien procent per jaar toeneemt. Daarnaast moeten de bedrijven aan het begin van de groeiperiode minimaal tien werknemers hebben.

Maar er zitten ook risico's aan het snel laten groeien van je bedrijf. 'Bijvoorbeeld in hele korte tijd heel veel mensen constant moeten aannemen. Er ontstaat een constante machine die mensen aanneemt en kan dat je bedrijfscultuur worden. Dat kost ook heel veel geld', volgens Annelien Blokpoel, oprichter van Perspexo. Perspexo helpt onderneming en start-ups bij succesvol doorgroeien.

LUISTER OOK: 'Krapte op de arbeidsmarkt heeft hoogtepunt bereikt'

LUISTER OOK: Nederland wordt overspoeld door koffietentjes en broodjeszaken

( ANP LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen