Economie18 aug '19 18:52Aangepast op 18 aug '19 19:41

'Amsterdamse afvalverwerking in één keer halve eeuw teruggeworpen'

Auteur: BNR Webredactie

Nog maar een paar jaar geleden ging toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan de boer op in China om te laten zien hoe goed 'zijn' Amsterdam de afvalverwerking geregeld had. Inmiddels veroorzaakte het uitschakelen van verbrandingsovens van afvalverwerker AEB een nationale afvalcrisis. Voor het herstel is 150 miljoen euro nodig, lieten directeur Paul Dirix en president-commissaris Yvonne Timmerman-Buck de gemeente Amsterdam op 24 juni weten.

Het duo zei niet langer in te kunnen staan voor de veiligheid van de medewerkers. Storingen in de software zijn aan de orde van de dag en het personeel vertrouwt de essentiële data over de samenstelling van het afval niet. Reden om vier van de zes verbrandingsovens uit te zetten, overigens nog vóórdat het alarmerende bezoek aan de Stopera werd afgelegd. In afwachting van 'noodopvang' bij andere afvalcentrales en eventuele ontbinding van contracten met buitenlandse partijen, zijn tijdelijke opslaglocaties aangewezen voor het overtollige afval. Maar dat is slechts een noodoplossing, zegt FD-journalist Caitlin Stooker in Newsroom Weekend van BNR en FD. 'Vooralsnog zijn die vergunningen voor eeuwig en het is nog maar de vraag of dat afval op een ander moment alsnog kan worden verbrand.'

Hele dure installaties

Dat afval wordt op de 'ouderwetse' manier gedumpt, waardoor er geen elektriciteit meer mee wordt opgewekt. Een 'hele pijnlijke affaire' voor een gemeente die zo prat gaat op de groene ambities, zegt FD-journalist Joris Polman. Het is volgens hem een rechtstreeks gevolg van de bovenmatige aandacht voor duurzame verwerking van afval. 'Daar horen hele dure installaties bij en daarmee werd de kernactiviteit uit het oog verloren: het verbranden van vuil om elektriciteit op te wekken. Dat zou mede de verwaarlozing en achterstallig onderhoud in de hand hebben gewerkt. We zijn ineens een halve eeuw teruggegaan in de manier waarop we vuil verwerken.'

In de Amsterdamse haven wordt in allerijl een stortdepot voor rioolslib aangelegd. Doordat de afvalverbrander van AEB deels is stilgelegd, kan veel slib niet verbrand worden.
In de Amsterdamse haven wordt in allerijl een stortdepot voor rioolslib aangelegd. Doordat de afvalverbrander van AEB deels is stilgelegd, kan veel slib niet verbrand worden. ( ANP ROBIN UTRECHT)

| Luister: Newsroom Weekend over het AEB

| Lees ook: De afvalovens van AEB verbranden vooral heel veel geld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen