Economie22 aug '19 08:16Aangepast op 22 aug '19 09:59

Kabinet wil miljardenfonds om groei te stimuleren

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil een miljardenfonds oprichten om de economische groei op peil te houden, schrijft De Telegraaf. Het geld moet worden geïnvesteerd in infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. 'Een boekhoudtruc', zegt hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen van de UvA.

Het plan komt naar verluidt uit de koker van minister Hoekstra van Financiën. Om hoeveel geld het precies gaat, is niet duidelijk, maar er wordt gesproken van 50 miljard euro. De staat zou daarvoor fors extra moeten lenen op de kapitaalmarkt. 'Ik zie niet wat vooruit lenen op de kapitaalmarkt doet, het betekent alleen maar dat je overheidstekort niet in de boeken komt. Het doet helemaal niks, zo'n oorlogskas is onzin.' Sweder van Wijnbergen pleit voor structureel investeren in onderzoek en onderwijs. 'Dat doe je nu niet. We hadden eerder een Aardgasfonds, dat is aan lobby's ten onder gegaan, dat gaat hiermee ook gebeuren'.

Hoogleraar Financiële Economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger is daarentegen positief en wijst naar oosterbuur Duitsland waar ook zo'n fonds werd opgezet: 'Er is een overschot op de begroting, er is een zeer fors lopende rekeningoverschot, de staatsschuld is fors onder de 60 procent. Zowel Duitsland als Nederland heeft te maken met een negatieve rentecurve, dus als je het nu niet doet, dan doe je het nooit meer.' Het maakt Eijffinger niet uit of investeringen structureel in de Rijksbegroting opgenomen worden zoals collega Van Wijnbergen bepleit of via een fonds, zolang er maar geïnvesteerd wordt.

( ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen